Novi život u Zemlji živih

VIDEO K9: U Zemlji živih, udruženju za bolesti zavisnosti, za osam godina postojanja izlečilo se 200 narkomana, princip po kom u ovom udruženju rade jeste potpuna sloboda, štićenika, u čemu se razlikuju od svih drugih.

1225

Zemlja živih je samo jedno od mnogih udruženja za lečenje bolesti zavisnosti. Ipak, u mnogome se razlikuje od svih drugih. Potpuno slobodni, bez ograda i ikakvih ograničenja, na salašu izvan Novog Sada, 25 muškaraca od narkomanije se leče bez ikakvih lekova, i besplatno.

Strahinja Babić ima 25 godina, a narkotike koristi od svoje 12 godine. Lečenje je pokušao nekoliko puta, ali ni jednom nije istrajao. U Zemlji živih je nepunih godinu dana, i sada mu se čini da je na pravom putu. Za razliku od zdravstvenih ustanova, boravak na salašu im omogućava da konačno pronađu sebe, kaže strahinja.

Dejan Vujanović drogu koristi već dvadeset godina. Kaže, ni rođenje deteta mu nije pomoglo da se odupre ovom poroku i prestane. Tek pošto je izgubio sva prava nad svojim sinom, rshavtio je da je stigao do kraja. Na salasu je 5 meseci i nada se da ce po izlsasku droga definitivo biti njegova prošlost. 

Nakon izlečenja, bivši narkomani iz ovog centra imaju mogućnost da volontiraju i eventualno se zaposle u javnim preduzećima, što je omogućeno zahvaljujući saradnji sa Gradskom upravom

Narkomanije je globalni problem, mladi ljudi su u stalnoj potrazi za smislom i osećajem pripadnosti, a vera je u tome veoma bitna, rekao je sveštenik Branko Ćurčin, duhovnik terapijske zajednice. Prema njegovim rečima, od 100 muškaraca koji dođu u udruženje, 25 pristane na lečenje, a od tog broja, 23 uspe da ostane tri godine i da se izleči.

[quote_box_center]Nakon završenog programa lečenja, bivsi zavisnici imaju mogucnost da volontiraju, pa i nađu stalno zaposlenje u nekom od javnim prduzeća u gradu. Ovo je samo jedan od načina na koji grad pomaže udruženje, što će se nastaviti i u budućnosti, najavii su iz gradske uprave.[/quote_box_center]

U okviru projekta Otvoena vrata u zemlji živih, održan je Info dan, koji je podržala i kancelarija za mlade Novog Sada. Svoje projekte predstavilo je pet udruženja koja se bave mladima, i čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života mladih i predupređivanje nasilja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here