Novi zasadi topole u opština Plandište

VIDEO K9: Hiljadu sadnica topole uskoro će biti zasađeno u Mesnoj zajednici Jernenovci u opštini Plandište koja spada u područja sa najmanjim procentom šumovitosti u Srbiji.

0
40

Mesnoj zajednici Jermenovci JP Vojvodinašume doniralo je 1000 komada sadnica topole, proizvedenih u okviru rasadničke proizvodnje pančevačkog šumskog gazdinstva „Banat“.

Topole su posađene na mestu bivše divlje deponije, kao i po obodu sela, gde će biti podignut vetrozaštitni pojas. Vojvodinašume su, od početka jesenje sezone pošumljavanja donirale oko 10.000 komada sadnica šumskih i ukrasnih vrsta drveća, rekao je direktor ovog preduzeća.

Simbolično zasadivši nekoliko sadnica, direktor JP “Vojvodinašume” Roland Kokai je istakao značaj inicijative institucija i građana koji su u mogućnosti da obezbede slobodne parcele za sadnju, jer je u Vojvodini upravo manjak takvih površina razlog zašto za kratko vreme ne postoje realne mogućnosti da se šumovitost približi optimalnoj šumovitosti koja je predviđena Prostornim planom pokrajine.

U tom smislu, rekao je da ne treba zanemariti ni značaj pojedinaca, vlasnika slobodnog zemljišta, na kojem se takođe može podići i odnegovati šuma.

Na teritoriji Plandišta je, od ukupno 383 km² površine, pod poljoprivrednim zasadima skoro 34.500 hektara, dok je pod šumama samo 167 hektara ili 0,5%, što ovu opštinu svrstava u red područja sa najmanjim procentom šumovitosti u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.