Novi zakoni loši za naše obrazovanje?

780

Zahvaljujući svim zakonima koji su doneti u oblasti obrazovanja, ali i onima koji će tek biti usvojeni, srpsko obrazovanje ide nizbrdicom, smatraju u Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine.

 

Oni objašnjavaju da je greška što se obrazovanje smatra troškom, jer upravo, sve zemlje su tokom kriza, ulagale u obrazovanje i razvoj, a ne kao kod nas, štedeli na prosveti, rekli su gosti naše emisije Otvoreni ekran.

 

Trećina zaposlenih u prosveti radi sa nepunom normom, tvrde u Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine, navodeći da ti profesori i učitelji svojim kućama ponekad nose i manje od minimalca, te dodaju da je time obrazovanje poniženo, a prosvetni radnici pretvoreni u socijalne slučajeve, bez obzira što se vode kao zaposleni.

“Mi imamo magistre koji rade za četiri hiljade dinara, on jeste zaposlen, formalno-pravno on radi, ali on ima nekolio časova nedeljno, a u prosveti za razliku od drugih delatnosti, u zavisnosti od broja časova – toliko si i plaćen”, rekao je Dušan Kokot, potpredsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine. 

Cilj svih reformi u oblasti obrazovanja jeste centralizacija, rekao je Kokot, navodeći da će nakon čitavog ovog reformskog procesa ministar prosvete biti jedan od najmoćnijih ljudi u zemlji, jer će ministar birati 2000 direktora škola, što je uspostavljeno novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

“Školski odbor sad ima jedino funkciju da utvrdi liste kandidate i šta se može desiti? Imamo već takvih situacija, imamo pet kandidata i peti je neko ko je dobio nula glasova od kolektiva i zaposlenih, dobio je nula glasova od školskog odbora, a njega imenuje ministar, odnosno u Vojvodini pokrajinski sekretar za obrazovanje”, rekao je Ranko Hrnjaz, predsednik NSPRV.

“Da li zaista neko misli da će se sve završiti onog momenta kada ministar dobije preporuke školskog odbora i nastavničkog veća? Pa dobiće on preporuku i od političke stranke i od lokalnih vlasti”, naveo je Kokot. 

 

Ovakvim postupcima vrši se potpuna politizacija obrazovanja, kažu u ovom sindikatu, navodeći da će jedino merili, prema njihovim sumnjama ubuduće za izbor direktora biti partijska knjižica. Ovaj sindikat oštro se protivi i donošenju Zakona o zaposlenim u javnim službama, koji se odnosi na prosvetu, zdravstvo, socijalu i kulturu, jer smatraju, da će on vremenom poništiti Zakon o radu.

“Inače, Zakon o radu nije pravilo Ministarstvo rada, već Ministarstvo privrede i tako je i napravljen jer je od radnika stvorio robove, a zaštitio krupan kapital. Ali ni takav zakon ovakvoj vlasti neodgovara – cilj je da se taj zakon suspenduje. Evo vam primer. Taj Zakon o radu kaže ‘Za isti rad – ista plata’. Mi smo postavili pitanje da li je normalno da recimo direktor škole ima 50 000 platu, a pripravnik sa srednjom školom u Agenciji za prekomorske nesreće 111 000 dinara. E ovaj zakon će to legalizovati i na nas se više ne odnosi zakon o radu i kad budemo postavili takvo pitanje oni će reći pa šta biste vi hteli, Zakon o radu se ne odnosi na vas, već Zakon o zaposlenima u javnim službama”, objašnjava Hrnjaz. 

Ovaj zakon će promeniti i način funckionisanja socijalnog dijaloga, koji ni sada nije na zavidnom nivou, rekao je Kokot, navodeći da će sve biti podignuto na nivo socioekonomskog saveta u kome su predstavnici samo dva prosvetna sindiakta – UGS
Nezavisnost i Samostalni sindikat, dok će drugi sindikati faktički biti obespravljeni i neće moći više da pregovaraju ni o ceni rada, naveo je on.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.