Novi Zakon o socijalnoj zaštiti

VIDEO K9: Novi Zakon o socijanoj zaštiti trebao bi da ukloni manjkavosti starog zakona, a na njegovoj pripremi radi i nedano formirana radna grupa. Ovo je u emisiji Otvoreni ekran rekao Ljubinko Ilić, predsednik pododbora za socijalnu zaštitu Sindikata zdravstva i socijalne zaštite.

0
1101

Zakon o socijalnoj zaštiti, koji je izašao 2011. godine trebao je da bude krovni u ovoj oblasti, rekao je Ljubinko Ilić.

Pokazalo se, međutim, da je njegova primena u praksi imala brojne manjkavosti, za koje su se, kako je rekao, u Ministarstvu pravdali da će biti rešene podzakonskim aktima. Naveo je i primere.

“Evo, imamo konkretnu situaciju gde smo dolazili, nazovimo, u sukob sa nevladinim organizacijama, gde u zakonu o socijalnoj zaštiti ustanove domskog smeštaja su mogle da smeste do 100 korisnika odraslih i 50 korisnika mladih. Mi imamo ustanovu nedaleko odavde, u Veterniku, gde imamo 526 korisnika”, rekao je Ilić.

Ustanovama socijalne zaštite ukinuti su sopstveni prihodi, navodi dalje Ilić, ali je taj zakon uveo i pozitivne stvari, poput formiranja Komore stručnih radnika u socijalnoj zaštiti ili licenciranje stručnih radnika.

“Krenuli smo, oformljena je radna grupa pre nekoliko meseci, za izradu novog zakona. Bivši resorni ministar Vulin je saslušao naše probleme i oformljena je radna grupa gde smo išli ka tome da radimo na novom zakonu, naravno, koji bi bio usklađen sa, nazovimo, evropskim standardima”, naveo je Ilić.

Novi Zakon o socijalnoj zaštiti koji je u pripremi, trebao bi da jasno uredi pravila funkcionisanja u ovoj oblasti, a neophodan je i za otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, zaključio je Ilić.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.