Potreban novi univerzitetski kampus

VIDEO K9: Novi Sad će dobitri još jedan novi univerzitetski kampus, rečeno je prilikom jučerašnjeg sastanka ministra prosvete, rektora, pokrajinskog sekretara za obrazovnje i gradonačelnika. Na sastanku je bilo reči i o nastavku gradnje Naučno-tehnološkog parka.

0
544

Optimizacija univerzitetskog prostora u Novom Sadu bila je glavna tema jučerašnjeg sastanka, koji je rektor Univerziteta u Novom Sadu dr Dušan Nikolić ocenio kao istorijski.

“To je objekat koji će biti izuzetno važa,n ne samo za razvoj studijskih programa naučno-istraživačkog rada na Univerzitetu u Novom Sadu, nego i za privredni razvoj sredine kojoj Univerzitet pripada”, naveo je Nikolić.

Rektor je naveo da je na sastanku bilo reči i o razvojnim perspektivama Univerziteta za narednih nekoliko decenija. Novosadski Univerzitet je, prema mišljenju rektora, privilegovan u odnosu na sve druge univerzitete u zemlji i regionu, jer ima kampus koji je celovit i koji se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji.

Ipak, upravo zbog lokacije ograničen je prostorom i više nema prostora za dogradnju i razvoj, a kako je naveo rektor, izvesno je da će biti potreba za proširenjem, jer broj studenta raste iz godine u godinu.

“Radi se o ideji da Novi Sad dobije jedan novi univerzitetski kampus. Dakle, nije u pitanju preuzimanje jednog objekta, nego jednog velikog prostora na kome se nalazi kompleks zgrada nekadašnje kasarne Dr Arčibald Rajs. Mi imamo zaista ozbiljnu potrebu za proširenjem zbog toga što neke od naših institucija nemaju do kraja rešeno pitanje prostora za izvođenje nastave, naučno-istraživački rad i tako dalje. Spomenuću tu i Akademiju umetnosti, ali i sto tako i Fakultet tehničkih nauka koji je zbog rušenja objekata na čijem mestu se podiže novi tehnološki park ušao u ozbiljne probleme u smislu kapaciteta za izvođenje nastave i tako dalje”, rekao je Nikolić.

Zgrada bivše kasarne neće biti rušena, potvrdio je rektor, rekavši da je to kompleks koji ima istorijsku i arhitektonsku vrednost koja je pod zaštitom države, te očekuje da ovo zdanje bude u narednim godinama obnovljeno u punom sjaju.

Objekat je u relativno dobrom stanju, te se ne očekuju velika ulaganja, a o rokovima na sastanku nije bilo reči.

Osim o optimizaciji novosadskog kampusa, Vlada republike Srbije i Ministarstvo prosvete razmišljaju i o unapređenju IT sektora u Srbiji, a to se posebno odnosi na Novi Sad koji je nedavno nezvanično i proglašen centrom ovog sektora.

“Gospođa Ana Brnabić i ja zaista se podjednako staramo o tome i jedan dobar akcioni plan je napravljen i on sadrži niz stvari koje su uključene u razvoj Tehnološkog parka, ali i širenja novosadskog univerziteta u ovom kampusu, ali i u narednim godinama, a tu govoroimo o kasarni Arčibald Rajs i onome što će se tamo dešavati”, kazao je Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Tema sastanka bio je i rad škola, osnovnih i srednjih, kao i rad predškolskih ustanova u gradu Novom Sadau.

“Ohrabruje nas činjenica da smo razgovarali o proširenju kapaciteta obdaništa, odnosno novih obdaništa. Da smo razgovarali o novim učionicama osnovne i srednje škole u Novom Sadu, a danas i o proširenju Univerziteta kapaciteta u Novom Sadu. Ti razgovori jesu garant razvoja Novog Sada i nama daju za pravo da kažemo da je Novi Sad na dobrom putu razvoja, da nama trebaju nove učionice, nova obdaništa, da nama treba veći i jači i snažniji univerzitet”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Obrazovanje treba u narednom periodu da prati potrebe tržišta i privrede, što će Univerzitet u narednim godinama i raditi, a kao posebno pozitivna je istaknuta činjenica o dobroj saradnji svih nivoa vlasti. Istaknuto je i da se u narednim godinama očekuje povećan broj studenata na studijima medicine, a očekuje se i veći broj stranih studenata u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.