Novi talas i kolektivni imunitet

Dolaskom jeseni počinje sezona virusa karakterističnih za to godišnje doba. Najave datuma početka četvrtog talasa epidemije kovid-19 za KTV Zrenjanin komentarisao je novinar Milan Milenković.

0
19

Broj vakcinisanih u Srbiji ne raste željenom brzinom, a nadležni upozoravaju da bi na jesen Srbiju mogao pogoditi četvrti talas epidemije Kovid-19.

Iako je Srbija na početku bila u vrhu po procentu vakcinisanih građana u Evropi, epidemiolozi tvrde da još uvek nismo ni blizu stvaranja kolektivnog imuniteta.

Zamolili smo novinara Milana Milenkovića da prokomentariše ove upozoravajuće podatke.

“Ja sam evo, godinu i po dana kako je počelo ovo čudo, ja i dalje ne mogu da se otmem utisku, da se razumemo nisam antivakser nikad bio, ali od početka sam vrlo ozbiljno ovo shvatao, nosio masku i sve to, ali postoji nešto što u ovoj situaciji nije jasno, što izmiče svima nama, vidim i moji prijatelji koji su tvoje kolege isto tako su veoma zbunjeni ovim što se dešava. Nikom baš nije jasno šta se zbiva. U svakom slučaju ono što je sad interesantno… Pazi, datum epidemije se zna, 15. avgust, počinje epidemija. Malo je neobično, moraš priznati… Nisu precizni, ne znam u koliko sati će početi, ali eto…”

Srbija je u januaru mesecu, pre drugih država u regionu, započela masovnu vakcinaciju protiv virusa Kovid-19.

Premijerka Ana Brnabić je rekla na panel diskusiji u Beogradu 25. juna da je  vakcinacija  pitanje nacionalne bezbednosti i da će Srbija, ako se ne napravi dodatni napor, ostati jedna od ranjivijih zemalja kada je u pitanju korona virus, dok je državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije, Mirsad Đerlek, izjavio da oko 48 odsto punoletnog stanovništva vakcinisanog protiv ovog virusa nije dovoljno za kolektivni imunitet.

Nedovoljan broj vakcinisanih, naročito u mlađoj populaciji, ukazuje na manjak poverenja, ne samo u korisnost vakcina, već i u ozbiljnost posledica bolesti koje izaziva ovaj virus.

Prilog preuzet sa KTV Zrenjanin

FOTO/KTV Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.