Novi spor SLO i HR oko računanja vremena

Pomeranje kazaljki na satu i prelazak sa zimskog na letnje računanje vremena povod je za novo razmimoilaženje Hrvatske i Slovenije, koja bi da zadrži zimsko računanje vremena.

0
268

Evropska unija je ranije najavila da će od 2021. godine najverovatnije ukinuti izmene zimskog i letnnjeg načina računanja vremena.

Jutarnjem listu potvrđeno je iz slovenačkog Ministarstva infrastrukture, da su najbiže tome da se odluče za zimsko računanje vremena.

Iz slovenačkog Ministarstva tokom proteklog vikenda objasnili da je reč o zadržavanju zimskog odnosno srednjeevropskog sistema računanja vremena (GMT +1), kojem trenutno, kako se navodi, pripadaju i svi susedi Slovenije.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, ova odluka Slovenije još nje konačna i u toku je savetovanje sa zemljama regiona s namerom da susedne zemlje među sobom ipak koordiniraju i odaberu zajedničku vremensku zonu.

Iako su, tvrde, svim susednim zemljama uputili dopise s nekoliko pitanja vezanih uz njihova razmišljanja o vremenskoj zoni kojoj bi rado pripadale, ali im, kažu zasad ni iz jedne od njih navodno nije stigao nikakav odgovor.

Odgovor nije stigao ni iz Hrvatske, a nezvanične informacije iz hrvatskog ministarstva saobraćaja, mora i infrastrukture govore da ta institucija od Slovenaca na tu temu nije ni primila nikakav dopis. Osim toga, navodi list, nezvanično stav Hrvatske je da bi ipak pre odabrali letnji način računanja vremena, ponajviše zato što ovaj sistem više pogoduje grani turizma koji se u Hrvatskoj i dalje većinom svodi na “sunce i more”.

Preporuka Evropskog parlamenta po tom je pitanju svakako da se susedne zemlje međusobno dogovore kako pripadanje različitim vremenskim zonama ne bi prouzročilo teškoće na prometnom, ali i brojnim drugim tržištima.

Ne uspeju li međusobno pronaći neki zajednički jezik, Odbor za saobraćaj Evropskog parlamenta najverovatnije će procenjivati izbor svake države članice pojedinačno, s namerom da izbor zimskog, odnosno letnjeg računanja vremena ne donosi teškoće na unutrašnjem tržištu EU.

Toga su svesni i Sovenci i, kažu, da ako sve susedne zemlje zadrže zimsko računanje vremena, zadržaće ga i oni. (Agencije, Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.