Novi softver uvećao račune za gas

VIDEO K9: Potrošači gasa u Novom Sadu žale se na povećane decembarske i januarske račune, a u preduzeću Novi Sad Gas kažu da je došlo do greške koju je proizveo njihov novi softver i da će šteta sugrađanima biti nadoknađena. U Udruženju za zaštitu prava potrošača „Prosperitet“, koje ima svog predstavnika u savetodavnom telu i Komisiji za rešavanje reklamacija potrošača kod Novi Sad-Gas, pojašnjavaju zašto je došlo do ove greške i ističu da će insistirati da te greške budu ispravljene.

0
44

Prema Novom Zakonu o zaštiti potrošača, koji je stupio na snagu 20. decembra, pružaoci usluga od opšteg ekonomskog interesa kao i tela koja odlučuju o pravima i obavezama potrošača, dužni su da osnuju savetodavna tela i obrazuju komisije za rešavanje reklamacija potrošača u koja moraju da budu uključeni predstavnici potrošačkih organizacija evidentirana u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tako i Udruženje za zaštitu prava potrošača „Prosperitet“ ima svog predstavnika u savetodavnom telu i komisiji za rešavanje reklamacija potrošača kod preduzeća Novi Sad-Gas.

Društveno preduzeće Novi Sad Gas je 2019. godine transformisano je u društvo sa ograničenom odgovornošću, čiji je stopostotni vlasnik kapitala Republika Srbija, usled čega je bilo neophodno da se promeni celokupan način rada u vezi sa prodajom prirodnog gasa i poslovanja, pa popisivanje utrošenih količina gasa kao i obradu računa više ne radi uslužno preduzeće već Novi Sad Gas samostalno.

U procesu preuzimanja svih ovih poslova i instaliranja novih softvera za popis, knjigovodstvo i tehniku, dolazilo je do određenih problema usled kojih se kasnilo sa izdavanjem računa za oktobar što je korigovano pomeranjem roka za kamatu, objašnjava Ćirilović i dodaje da su imali problema sa pogrešno generisanom kamatom za decembarski račun što će potrošačima biti ispravljeno na januarskom računu.

Virtuelni šalter, koji je omogućavao samostalno prijavljivanje utrošenih količina gasa bio je vezan za prethodni softver i kao takav je morao biti ugašen, a u toku ove godine biće oformljen novi i savremeni virtualni šalter koji će generisati samostalne prijave potrosača zajedno sa fotografijom merača i stanjem na njemu.

Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja Prosperitet dodaje i da je 1. januara ugašena blagajna u okviru sedišta preduzeća jer je postala ekonomski neisplativa zbog toga što sve veći broj građana račune plaća onlajn ili na drugim šalterima, a Udruženje za zaštitu prava potrošača “Prosperitet” Novi Sad obavešteno je da će januarski račun, kao i svaki račun od februara, korisnici moći plaćati bez provizije na 12 lokacija Poštanske štedionice u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.