Novi Sad u mozaiku vremena

VIDEO K9: Kako neki delovi našeg grada izgledali nekada, a kako izgledaju danas i da li uopšte postoje, migli su da pogledaju sugrađani koji su ovih dana posetili dvorac "Eđšeg". Jedna od postavki bila je i izložba fotografije fotoreporterke Čile David, pod nazivom "Novi Sad u mozaiku vremena".

0
451

Arhitektura Novog Sada živi svojim životom, u skladu sa vremenom njegovih graditelja koji su bili uvereni da stvaraju za večnost.

Čila David svojim fotografijama je pokušala, i u tome uspela, da dočara razvoj najvećeh vojvođanskog grada, prikazujući njegove detalje na starim i novim slikama, kako bi podsetila na to koliko zgrada i ulica je nestalo ili promenilo svoj nekadašnji izgled.

“Tokom svog rada imala sam jako mnogo mogućnosti da obeležim promene koje se dešavaju u našem gradu. Promene što se tiče spoljneg izgled. Kako se naš grad od jednog malog, tako panonskog miljea, dragog nostalgičnog za sećanje pretvara u nešto sasvim drugo, u jedan grad od betona i stakla”, rekla je autorka izložbe.

Srednjoevropski Novi Sad, građen prema tadašnjim standardima „građanske Evrope“, vremenom je dobio savremene obrise, sa projektovanim ulicama, urbanim zgradama, porastao je u visinu.

Vreme, navela je Čila, briše mnoge stvari iz ljudskog sećanja, dok sa fotografijom one prelaze u večnost.

“Ova moje izložba upravo govori o tome koliko je ljudsko sećanje krhko i nepouzdano. A koliko je fotografija jedan izuzetan borac protiv zaborava. Na ovim mojima fotografijama je predstavljen grad iz ne tako daleke prošlosti. Iz prošlosti do koje doseže naše sećanje, ali ove malđe generacije to mogu saznati samo preko slika, priča, knjiga i upravo za njih je ova izložba zanimljiva, da vidi grad koji oni nisu doživeli”, navela je Čila.

Novosađani svoje nasleđe ne smeju zaboraviti, moraju ga čuvati i unaprediti, kako bi ostalo u amanet i onima koji dolaze, a fotografije nam upravo u tome pomažu, jer su pečat jednog vremena, istakla je autorka izložbe.

“Za te generacije koje dolaze možda mali upitnik o tome, da se zapitaju da li su nagle promene uvek pozitivne. Da li gubimo nešto što nam je neka baština koju bi trebalo da sačuvamo. Trščare koje su stare 250 godina oni neće više pamtiti, jer prošle godine su one nestale. Oni će videti solitere, kao i svuda, a to su bezlične zgrade”, kazala je Čila.

Izložba Čile David je vizuelna beleška o prošlosti, kako je rečeno na njenom otvaranju, dobar je povod ne samo za dolazak, već i za buđenje uspomena i razmišljanja o budućnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.