Novi Sad sve zeleniji grad. Još samo 12%

VIDEO K9: Uz određene uslove, Novi Sad bi za nekoliko godina mogao da dostigne procenat od 20% zelene površine, kolika je preporuka EU za urbane celine, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Ivan Nožinić, savetnik direktora za medije JKP Gradsko zelenilo.

0
405

O tome koliko će neki grad ili opština imati zelenila donosi lokalna samouprava, odluku potvrđuju lokalni parlamenti, a o njihovom održavanju brinu nadležna javno komunalna preduzeća.

Gradsko zelenilo zaduženo je za sprovođenje tih odluka u Novom Sadu, koji je nekada bio grad sa 40% zelenih površina, a danas je daleko ispod 20 procenata, koliko EU propisuje za urbane celine.

“Novi Sad jeste imao nekad 40% zelenih površina, jeste bio zeleni grad, uz Sombor, Banjaluku i Mursku Sobotu u bivšoj Jugoslaviji, a sada, u jednom trenutkupre nekoliko godina smo pali čak na 5% zelenila. Poslednjih godina, ulaganjima grada i finansiranjem nekih projekata od strane pokrajine i republike, došli smo do 8%”, kazao je Nožinić.

Mnogi razlog za drastičan pad procenta zelenih površina u Novom Sadu vide u intenzivnoj izgradnji poslednjih decenija, zbog koje je sve manji broj kuća sa zelenim dvorištima, ali i prećutnim dozvolama investitorima da grade ne vodeći računa o planiranim zelenim površinama.

Ovim tempom ozeljenjavanja Novi Sad, prema rečima Nožinića, može da dostigne željenih 20 procenata pod zelenilom za nekoliko godina.

“Uz uslov, pre svega da investitori poštuju zakon i, druga stvar, da jedan mali procenat građana, jer smatram da je ogromna većina Novosađana i kulturno na vrlo visokom nivou i ima razvijenu ekološku svest, ali jedan mali broj građana svakodnevno uništava zelenilo. Imali smo u poslednje vreme nekoliko slučajeva”, istakao je Nožinić.

Treći uslov za dostizanje zelenih površina u procentu koji EU propisuje za gradove su neophodni zalivni sistemi, na čijoj nabavci se, prema njegovim rečima, uveliko radi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.