Novi Sad slavi 275. rođendan

VIDEO K9: Novi Sad danas slavi svoj 275. rođendan. Prvog februara naš grad je od carice Marije Terezije dobio status slobodnog kraljevskog grada, a slobodu su za 80.000 mađarskih forinti otkupili građani Petrovaradinskog Šanca. U Gradskoj kući dočekane su delegacije gradova pobratima i prijatelja Novog Sada.

0
57

Povodom 1. februara, rođendana Novog Sada, na prijemu u Gradskoj kući su gradonačelnik Milan Đurić i predsednica Skupštine Grada Jelena Marinković Radomirović dočekali delegacije pobratimskih i prijateljskih gradova.

Novi Sad će rado uzvratiti ovu uslugu svim gradovima pobratimima i prijateljima koji budu želeli da konkurišu za ovu prestižnu titulu, naveo je Đurić i dodao da će sa tim gradovima biti nastavljena saradnja na visokom nivou u svim oblastima.

Ove godine su naš grad, povodom proslave rođendana, posetile brojne delegacije, između ostalih, predstavnici Budve, Pečuja, Gomelja, Kumanova, Istočnog Sarajeva, Banja Luke, Sankt Peterburga, Tivta, Herceg Novog i Bijeljine.

Novi Sad zvanično obeležava 1. februar kao Dan grada od 1988. godine

Prvog februara pre 275 godina građani Petrovaradinskog Šanca kupili su za 80.000 forinti titulu slobodnog kraljevskog grada svom naselju od carice Marije Terezije,  dobvši kolektivni plemićki status koji ih je branio od samovolje vojnih i feudalnih vlasti Habzburškog carstva.

Novi Sad je dobio svoje današnje ime, kao i pravo na sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast te pravo da donese gradski Statut i ubire porez, čime se izjednačio sa ostalim urbanim komunama Carevine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.