Novi Sad slavi 274. rođendan

VIDEO K9: Novi Sad danas slavi svoj Dan u znak sećanja na 1. februar 1748. godine, kada je od carice Marije Terezije dobio status Slobodnog kraljevskog grada. Na svečanoj akademiji u Gradskoj kući danas je dodeljena Februarska nagrada ovogodišnjem laureatu, kompozitoru klasične muzike Stevanu Divjakoviću.

0
17

Novi Sad danas proslavlja 274. rođendan.

Dan grada, 1. februar, Novi sad proslavlja od 1998. godine u znak sećanja na datum na koji je 1748. proglašen slobodnim kraljevsikm gradom.

Na Svečanoj akademiji u Gradskoj kući ovim povodom, gradonačlenik Miloš Vučević je uručio najviše gradsko priznanje, Februarsku nagradu, ovogodišnjem laureatu, kompozitoru klasične muzike Stevanu Divjakoviću.

U okviru programa nastupio je orkestar „Kamerata Novi Sad“, a prisutni su bili u prilici da, pored filma o dobitniku nagrade, pogledaju i nekoliko snimaka o Novom Sadu koji je ove godine u centru kulturnog života starog kontineta kao Evropska prestonica kulture.

Povodom ove prestižne titule, „Pošta Srbije“ je u saradnji sa Fondacijom ,,Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ izradila prigodnu markicu posvećenu našem gradu koja će danas zvanično biti puštena i poslata svim gradovima pobratimima. Tim povodom, direktor Javnog preduzeća „Pošte Srbije“ Zoran Đorđević uručio je markicu gradonačelniku Vučeviću.

U okviru obeležavanja Dana grada organizovane su izložbe “Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine” u Muzeju Vojvodine, kao i  “Akcenti – Novi Sad” postavljenoj u ulici Žarka Vasiljevića u organizaciji Muzeja Grada Novog Sada.

U Novom Sadu su i ove godine na Dan grada besplatni parkiranje, gradski prevoz, bazeni, klizalište, događaji u gradskim kulturnim ustanovama, a Gradska biblioteka danas je omogućila popust od 50 odsto na upis novih članova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.