Novi Sad sedište Saveza kulturno – umetničkih društava

VIDEO K9: Novi Sad biće sedište Saveza kulturno-umetničkih društava koji je osnovan juče u Gradskoj kući. Inicijativu za formiranje Saveza pokrenuli su predstavnici velikih kulturno-umetničkih društava iz Srbije, kako bi lakše ostvarivali njihove zajedničke interese pred domaćim i međunarodnim institucijama sa kojima imaju stalne kontakte i saradnju. Za predsednika Saveza izabran je Milorad Lonić, predsednik novosadskog KUD "Železničar".

1157

Imajući u vidu značaj kulturno-umetničkih društava u očuvanju i negovanju tradicije, bilo je neophodno napraviti jedno strukovno udruženje koje bi skrenulo pažnju na sve ono čime se kulturno-umetnička društva u Srbiji bave, rekao je predsednik Saveza Milorad Lonić na osnivačkoj skupštini.

“Mi smo se opredelili da napravimo jedno takvo strukovno udruženje, udruženje udruženja, koje bi skrenulo pažnju na taj značaj široj društvenoj zajednici i koje bi se na određen način pozicioniralo i stavilo do znanja da su ovakva udruženja iznad onih koja su osnovana juče i koja će se osnivati sutra”, naveo je Lonić.

Savez će, kako je istaknuto, delovati kao koordinator i reprezent zajedničkih programskih umetničkih i kulturnih ciljeva, ali i društveno–vaspitnih, koji su usmereni prema mladima, a sa osnovnom svrhom poboljšanja položaja kulturno-umetničkih društava. I Grad Novi Sad podržao je inicijativu za osnivanje Saveza.

“Mislimo da je ovo način da se glas ljudi koji stvaraju unutar kulturo-umetničkih društava čuje bolje, jače, konkretnije i dalje. Mi smo kao Grad i Gradska uprava za kulturu stali iza ove inicijative. U ovom trenutku 38 udruženja stoji iza ove priče i mislim da je to dobar put da se rad kulturno-umetničkih društava unapredi u narednom periodu i zato smo i podržali ovu inicijativu”, rekao je Vanja Vučenović, član Gradskog veća za kulturu.

Vučenović je dodao i da Novi Sad, kao kandidat za Evropsku prestonicu kulture, ima obavezu da brine o svim kulturno-umetničkim društvima koja značajno doprinose da Novi Sad bude ‘srpska Atina’.

U naredna dva meseca Savez će izraditi platformu koja će biti osnova za rad svih udruženja, a očekuje se da će se, osim pomenutih 38, Savezu priključiti još peko 200 kulturno-umetničkih udruženja širom Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.