Novi Sad protiv fašizma

VIDEO K9: Oko 1.000 građana okupilo se sinoć u 18 časova na Trgu slobode da bi učestvovali u protestu "Novi Sad protiv fašizma".

0
25

Oko 1.000 građana izrazilo je sinoć svoje nezadovoljstvo na protestu pod nazivom “Novi Sad protiv fašizma”, održanom kao reakciju na prošlonedeljni napad na voditelja Daška Milinovića.

Okupiljenima na Trgu slobode obratio se predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić koji je rekao da je upravo u Novom Sadu pre 30 godina krenuo, kako je naveo, zao talas nacionalizma koji se valja do danas, te da se ne sme dozvoliti da oni odlučuju kako će ovo društvo izgledati u budućnosti.

Građanima se obratila i Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa, kao i voditelj Daško Milinović koji je poručio da je antifašizam učestvovanje i nedopuštanje da se dešavaju loše stvari. Skupu su prisustvovali i predstavnici političkih partija, Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Narodne stranke,Stranke slobode.

Okupljeni građani nakon toga su krenuli u protestnu šetnju Bulevarom Mihajla Pupina do Keju žrtava racije gde je protest i završen.
Gotovo istovremeno kada je najavljen skup “Novi Sad protiv fašizma”, na Keju žrtava Racije bio je najavljen i kontraskup nazvan “Odavanje počasti žrtvama srbomržnje i separatizma”, koji su organizovali ekstremni desničari. 30-ak pripadnika organizacije “Tradicionalisti”, koji su pre 18 časova zapalili sveće kod spomenika žrtvama Racije, nešto kasnije udaljila je policija u pravcu Štranda, odnosno dalje od kolone antifašista koja je u tom trenutku dolazila sa Trga slobode.

Tradicionalisti su kod spomenika ostavili venac na kom je pisalo “Pomen žrtvama komunističke racije”, koji je kasnije Daško Milinović bacio i rekao da mu tu nije mesto.

Pored venca je ostavljen i plakat “Autonomaši, ovo je Srbija”. Oba skupa prošla su bez većih incidenata. Na keju su, preneo je 021, bili i policajci u civilu i pripadnici žandarmerije, kao i načelnik novosadske policije Slobodan Malešić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.