Novi Sad pametno reciklira

Grad Novi Sad predstavio je na ovogodišnjem muzičkom festivalu na tvrđavi inovativan način sakupljanja reciklabilnih materijala.

0
47
FOTO/021.rs/JKP Čistoća

Reč je o reciklomatima, a ono što ovaj mehanizam razlikuje od klasičnog vida primarne selekcije gde građani ambalažni otpad odlažu u namenske kontejnere je čistoća prikupljenog materijala.

Vrste otpada odnosno ambalaže koja može da se ubaci u reciklomat je PET i aluminijumska ambalaža. Potrebno je da korisnici u otvor na reciklomatu ubace ispražnjenu ambalažu i sačekaju da je automat registruje. Kada korisnik ubaci svu pripremljenu ambalažu na displeju se bira opcija „ZAVRŠI“ a zatim unosi svoj broj telefona. Nakon toga na telefon mu stiže obaveštenje o broju sakupljenih zelenih poena.

U želji da se mlađe generacije motivišu da steknu ekološke navike i učestvuju u primarnoj selekciji, ovaj sistem postavljen je na pet lokacija u okviru festvala koji na Tvrđavi okuplja mlade ljude iz celog sveta:

  1. Kamp – plaža „Štrand“
  2. Prodajno mesto kod Lovotursa
  3. „OPENS State of EXIT Zona“
  4. „Reggae stage“
  5. „No sleep stage“

Osmišljena je i promocija reciklaže za sve posetioce festivala gde će za najvrednije „reciklere“ biti obezbeđene nagrade.

Na kraju festivala biće kreirana rang lista na osnovu koje će oni koji su najviše reciklirali, dobiti nagrade. Posetioci će kroz aplikaciju moći da prate svoju poziciju na rang listi, a najbolji će biti kontaktirani kako bi preuzeli nagrade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.