Novi Sad obezbedio besplatne HPV vakcine

VIDEO K9: Grad Novi Sad i ove godine je obezbedio određen broj besplatnih HPV vakcina za decu uzrasta 12 do 18 godina.

0
7

Oboljenja izazvana humanim papiloma virusima (HPV) svrstavaju se u grupu prioritetnih zdravstvenih problema, a Grad Novi Sad jedina je lokalna samouprava u Srbiji koja već drugu godinu za redom obezbeđuje sredstva za besplatnu vakcinaciju dece, uzrasta od 12 do 18 godina protiv HPV infekcija.

Projekat „Preporučena imunizacija protiv HPV infekcije dece školskog uzrasta u Novom Sadu“ realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, a Grad je iz budžeta izdvojio blizu 15 miliona dinara za imunizaciju oko 650 dece koje imaju izabranog pedijatra u Domu zdravlja „Novi Sad“.

Prema rečima člana Gradskog veća za zdravstvo dr Dragana Stajića projekat je izuzetno važan i zato je izabran na gradskom Javnom konkursu za realizaciju projekata u oblasti pronatalitetne populacione politike, a sredstva uvećana u odnosu na prošlu godinu kada su Ministarstvo za demografiju i populacionu politiku i Grad Novi Sad za imunizaciju HPV vakcinom obezbedili 10 miliona dinara.

Humani papiloma virusa je među glavnim uzročnicima raka grlića materice i drugih karcinoma od kojih u našoj zemlji godišnje oboli i do 1.500 žena, a umre čak 600.

Vakcinacija protiv ovog virusa je u našoj zemlji preporučena, ali ne i obavezna, a cena vakcine je takva da nije svima dostupna.

Stajić je pozvao roditelje sa teritorije Grada Novog Sada da se detaljnije informišu i vakcinišu svoju decu u ambulantama Doma zdravlja „Novi Sad“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.