Novi Sad obeležava stogodišnjicu oslobođenja u I svetskom ratu

VIDEO K9: Novi Sad ove godine obeležava stogodišnjicu od oslobođenja u Prvom svetskom ratu i ulaska srpske vojske u naš grad. Konstituisan je odbor za obeležavanje ovog jubileja čiji je zadatak izrada i realizacija Programa obeležavanja ovog jubileja.

0
305

Povodom obeležavanja 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu, kada je održana Velika narodna skupština na kojoj je formalizovana vekovna težnja za prisajedinjenje krajeva današnje AP Vojvodine Srbiji, planirane su brojne aktivnosti.

U susret stogodišnjici, tokom godine biće pokrenut niz projekata sa ciljem popularizacije i podsticanja javne debate o značaju celovitog tumačenja ovih istorijskih procesa.

Planirana su predavanja, tribine i eseji u vezi sa tematikom prisajedinjenja, kao i različiti multimedijalni sadržaji, izložbe, izrada i postavljanje info-tabli, objavljivanje knjiga sa tematikom oslobođenja Novog Sada, podizanje spomenika Kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Novom Sadu, spomenika Srpskom vojniku u Veterniku, kao i uređenje centralnog trga u Stepanovićevu, Kovilju i Veterniku.

Za predsednika ovog odbora izabran je gradonačelnik Miloš Vučević, a za članove odbornici u Skupštini grada, direktori institucija i ustanova kulture, članovi Gradskog veća, istoričari, kao i predstavnici elektronskih i štampanih medija, Matice Srpske, Eparhije bačke, Prve brigade Kopnene vojske Srbije i drugi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.