Novi Sad obeležava Dan oslobođenja u II svetskom ratu

VIDEO K9: Nizom manifestacija Novi Sad danas obeležava Dan oslobođenja grada u Drugom Svetskom ratu. Tim povodom su jutros položeni venci na Spomen - groblju boraca NOR-a u Novom Sadu i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu u Čeneju.

111

Vence su na Spomen – groblju boraca u Novom Sadu i spomenik u Čeneju, povodom Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu i pobede nad fašizmom, položili gradski čelnici, kao i predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a, Vojske Srbije i gradske Organizacije Rezervnih vojnih starešina.

Novi Sad 23. oktobar obeležava u znak sećanja na datum kada su 1944. godine borci Novosadskog partizanskog odreda ušli u grad, a iz njega se povukle poslednje fašističke okupacione trupe.

“Zahvaljujući pobedi koja je izvojevana odnosno pobedi dobra naad zlom i oslobođenju Novog Sada 23. oktobra 1944, mi danas možemo da živimo i uživamo u gradu kao što je Novi Sad. Zahvaljujući tom datumu i svim hrabrim oslobodiocima, znanim i neznanim junacima, Novi Sad je dočekao da bude snažan univerzitetski grad, Novi Sad je ove godine Evropska prestonica mladih. Novi Sad je za dve godine Evropska prestonica kulture”, kazao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Novi Sad je, podsetio je Vučević, Dan oslobođenja dočekao sa gotovo jednom trećinom stanovništva manje.

“Tada je Novi Sad imao stanovnika gotovo koliko danas ima studenata. I to njabolje pokazuje šta je u istorijskom pogledu ili kroz istorijski kontekst u kratkom vremenskom periodu urađeno i koliko je Novi Sad napredovao. Koliko je Novi Sad zahvaljujući slobodi, zahvaljujući onim akoji su nam i svojim životima podarili, stekli, ostvarili, razvijao se i mogao da se razvija i kakvu ima perspektivu”, istakao je Vučević.

Ovom prilikom je istaknuto da grad duguje večnu zahvalnost oslobodiocima i pripadnicima Narodno oslobodilačke vojske, kao i saveznicima, pre svega, kako je rečeno, velikoj Crvenoj armiji.

“Mi kao SUBNOR nastavljamo tradiciju da mlade generacije to ne zaborave, jer bez slobode nigde nismo stigli. I zato sada ovo rukovodstvo i svi ovde koji su došli da odaju počast su na tom putu. Da sačuvamo ovu slobodu koju su nam naši preci podarili”, naveo je Mihajlo Vujasin iz SUBNOR-a.

“Besmrtni puk je organizacija odnosno ideja koja je potekla iz naroda i on apre svega im acilj da sačuva sećanje na sve one ljude koji su poginuli i koji su stradali tokom svih naših odbrambenih i oslobodilačkih ratova. Čovek bez sećanja je kažu zombi. Isto je tako i sa narodom. Sve ovo što mi činimo i ovaj danas simbolički gest ovde na spomen-groblju u Novom Sadu je ustvari doprinos kulturu sećanja”, rekao je Petar Kočić iz delegacije Besmrtnog puka Novog Sada i Vojvodine.

Dan oslobođenja Novog Sada obeležen je i svečanom dodelom Oktobarske nagrade i Novembarske povelje laureatima u Gradskoj kući, zatim Svečanom akademijom koju je u Domu Vojske organizovao novosadski SUBNOR, dok je Gradsko zelenilo simbolično posadilo 75 drvorednih sadnica duž Sentandrejskog puta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.