Novi Sad obeležava 1. februar, Dan grada

Novi Sad danas slavi svoj 269. rođendan. 1. februara1748. godine Novi Sad proglašen je slobodnim kraljevskim gradom, kada je carica Marija Terezija potpisala "Povelju slobodnog kraljevskog grada". Grad je tom poveljom stekao autonomiju visokog stepena u okviru tadašnje Habsburške monarhije.

0
403

Carskim potpisom ispod Povelje, dotadašnje naselje Petrovaradinski šanac izuzeto je iz nadležnosti državnih vojnih i civilnih županijskih vlasti i steklo status Grada, grb, pravo na samoupravu kroz Magistrat sačinjen od dvanaestorice “domaćih” građana i građanki, pravo da donese gradski Statut i ubire porez i novo ime. Po priznatim pravima i preuzetim obavezama, Novi Sad izjednačio se sa ostalim urbanim komunama Carevine, koje su u to vreme iz feudalne polako prelazile u građansku epohu.

Od 1998. godine 1. februar se i zvanično obeležava kao Dan grada, a građanima i građankama zaslužnim za doprinos i promociju slobodarskih vrednosti koje su prepoznate kao najznačajnije obeležje grada i njegovih stanovnika i stanovnica dodeljuje se prestižna Februarska nagrada.

U Gradskoj kući danas će biti upriličen svečani prijem delegacija povodom proslave Dana grada, biće potpisan Sporazum o saradnji sa nemačkim gradom Ulmom, a večeras u SNP i svečana akademija. Prigodan program pripremljen je i u Gradskoj biblioteci.

U Gradu se svečano obeležavaju 1694. godina-godina osnivanja Novog Sada, 23. oktobar 1944. godine-dan kada je Novi Sad oslobođen od fašizma, 9. novembar 1918. godine – dan kada je srpska vojska, pod komandom vojvode Petra Bojovića, oslobodila Novi Sad, i 25. novembar 1918. godine-dan kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji.

Povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja grada, u znak priznanja za izuzetne rezultate u radu i najviša dostignuća i ostvarenja u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti, Skupština dodeljuje Oktobarsku nagradu, a povodom 9. i 25. novembra 1918. godine, Novembarsku povelju.

U skladu sa odlukom Skupštine mogu se dodeljivati plakete Grada, posebne nagrade, pohvale i druga javna priznanja. Skupština može istaknutim ličnostima, za posebne zasluge za razvoj Grada, da dodeli zvanje počasnog građanina Novog Sada. (RTV, Kanal 9)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.