Novi Sad (neo)zelenjen grad

VIDEO K9: Različita mišljenja i rasprave su normalne kada se radi o donošenju važnih dokumenata, kao što je Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine, ali ono što je vidljivo jeste smanjenje zelenih i parkovskih površina u gradu, rekla je u našoj emisji Otvoreni ekran arhitektica Ana Ferik Ivanovič.

0
31

Urbanističko rešenje za budućnost, Nacrt Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada do 2030. godine, izazvao je burnu reakciju u javnosti. Održane su tri javne prezentacije na kojima su urbanisti, arhitekte, nevladine organizacije, gradske inicijative i pojedinci izrazili različita mišljenja i stavove na momente žustrim raspravama tokom kojih su neki i napuštali amfiteatar SPENS-a.

Stanogradnja i izgradnja poslovnih objekata uzela je velikog maha u Novom Sadu, kazala je arhitektica Ana Ferik Ivanovič, nauštrb nekada planiranih zelenih oaza u gradu.

Polazna osnova u izradi ovakvih dokumenata su stvarne potrebe građana u određenim delovima grada i zbog toga bi trebalo uvažiti i njihovo mišljenje, a vreme nije presudno kada je u pitanju njihovo donošenje, smatra ona i dodaje da prilikom planiranja treba uzeti u obzir i tradiciju načina života u ovom gradu i no što je kroz istoriju nasledio.

Ovo je vreme, zaključila je Ferik Ivanovič, da se pozabavimo očuvanjem i planiranjem mnogo lepšeg, humanijeg i zelenijeg prostora za koje postoje uslovi, kako ne bi čekali decenijama da nove sadnice porastu i stvore neko lepše okruženje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.