Novi Sad na oprezu zbog Dunava

VIDEO K9: Na teritoriji Novog Sada uveden je celodnevni monitoring prohodnosti vodenih korita i stanja nasipa, naročito bujičnih potoka na sremskoj strani grada. Ovu odluku doneo je Gradski štab za vanredne situacije s obzirom na potencijalne posledice topljenja snega i najavljenih padavina.

0
226

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije određene su i lokacije za punjenje džakova u slučaju potrebe.

Novi Sad, kako je konstatovano, raspolaže sa Operativnim planom za odbranu od poplava kao i timom zaduženim za njegovu realizaciju. Plan predviđa aktivnosti javnih, javno-komunalnih preduzeća i ustanova, i drugih privrednih subjekata uključenih u sistem odbrane, ali i spisak materijalno-tehničkih sredstva koja bi se u slučaju potrebe upotrebljavala.

Grad Novi Sad, kako je rečeno, ima dovoljno neophodne opreme za odbranu od unutrašnjih voda, bujični potoci su pročišćeni, ali se prati njihovo stanje kao i stanje drugih odvodnih kanala. Gradski štab pozivao je građane da ne odlažu otpad u potocima i odvodnim kanalima, odnosno da ih ne koriste suprotno nameni, jer na taj način ugrožavaju javni sistem odbrane od voda.

Iz Republičkog hidrometorološkog zavoda je saopšteno da se sneg u Vojvodini otopio bez većih problema, očekuje se oko 70 milimetara padavina tokom marta, što se zbog ravnomerne raspoređenosti ne smatra intenzivnim padavinama koje bi mogle da izazovu probleme.

Vodostaj Dunava je srednje, odnosno srednje-niske visine i za sada nema opasnosti od poplava, ali je neophodno praćenje ukupnog stanja zbog nastupajućeg topljenja snega na Alpima koje se očekuje u aprilu i maju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.