Novi Sad još uvek nema plan održavanja zelenih površina

U protekle dve godine, isečeno je više od 2000 stabala u gradu. Dosledno uništavanje zelenih površina u Novom Sadu, u protekle dve godine, dovelo je do toga da Novi Sad ima manje od 5% zelenih površina, što je daleko ispod Evropskih standarda.

1553

Vojvođanska zelena inicijativa svake godine dodeljuje 3 priznanja: za doslednog i hrabrog novinara u zaštiti životne sredine, za istog takvog građana… ali i za najdoslednijeg i najhrabrijeg uništavača životne sredine…

Ove godine je dobitnica priznanja za novinarsku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životene sredine je Aleksandra Vukićević, koja je uspela da učini da emisija “Čekajući vetar”, Radio Beograda II bude izvor pravovremenih, potpunih i  istinitih informacija na temu zaštite životne sredine i ekologije.

“I hrabra i dosledna, Aleksandra nije bežala od teških tema i problema! Uvek u centar! Ne izbegavajući pitanja, koja nisu po volji zagađivačima i donosiocima odluka! Uvek odmerena i umerena! Nikad patetična i egzaltirana, uprkos veličini problema i dramatičnim posledicama po kvalitet života građana i stanje životne sredine. Razume i saoseća sa žrtvama, ali drži do argumentacije!” – kažu u Zelenoj inicijativi.

Ovim priznanjem Zelena inicijativa šalje poruku medijima i javnosti da je moguće dugoročno i sistematično pratiti teme i probleme koji su povezani sa kvalitetom života građana, a da se ne upusti u sukob sa “vlasnicima” naših  života, da ne moramo biti njihovi ogorčeni neprijatelji…

“Mi ćemo ih samo uporno i dosledno podsećati na to da su obavezni da građanima obezbede kvalitetan život i zdravo okruženje.” – obećavaju iz Zelene inicijative.

Priznanje za hrabrost i doslednost u uništavanju životne sredine za 2013.godinu, nažalost, zasluženo pripada JP Gradskom zelenilu iz Novog Sada, koje je u poslednje dve godine, kako tvrde iz Zelene inicijative, nemilosrdno seklo, između ostalog, zdravo drveće i drvorede u Gradu Novom Sadu, s obrazloženjem da je lošeg kvaliteta, neadekvatno za gradske uslove i da ugrožava bezbednost građana.

Zelena inicijativa podseća, da je isto ovo preduzeće upravo sadilo neadekvatno drveće i drveće lošeg kvaliteta godinama unazad i da ga nisu adekvatno održavali.

“Ovih dana smo svedoci, da se njihove aktivnosti na seči zdravog drveća nastavljaju, uprkos niskom procentu zelenih površina u Novom Sadu. To dramatično ugrožava kvalitet života građana Novog Sada, kao i izgled grada Novog Sada.” – upozoravaju iz Zelene inicijative.

Kažu, u protekle dve godine, isečeno je više od 2000 stabala u gradu.

Izračunali su da je dosledno uništavanje zelenih površina u Novom Sadu, u protekle dve godine, dovelo je do toga da Novi Sad ima manje od 5% zelenih površina, što je daleko ispod Evropskih standarda.

Zelena inicijativa podseća i na činjenicu da Novi Sad, ni dan danas, nema plan održavanja zelenih površina.

Održavanje zelenila u izradi

Dok su neki sekli, drugi su sadili drveće!

Priznanje za građansku hrabrost i doslednost u 2013. godini, dodeljeno je Danijeli Đolić i Ekološkom Udruženju Građana „Arenaria“ iz Bele Crkve.

Na inicijativu građana Bele Crkve a uz podršku Asocijacije ekoloških udruženja i saradnju sa opštinskom upravom posadili su 410 hrastova lužnjaka, presudna je bila pokretačka snaga i volja Daniele Đolić.

Ovo je početak aktivnosti na pošumljavanju ove opštine, koja ima pošumljenost ispod 1%. Zahvaljujući angažovanosti Danijele Đolić, u ovoj akciji sađenja učestvovali su učenici srednjih i osnovnih škola kao i njihovi nastavnici, Predsednik Opštine, Predsednik skupštine, Kancelarija za mlade Bela Crkva, članovi brojnih udruženja iz Bele Crkve i članovi nekoliko udruženja iz Vršca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.