Novi Sad je grad roda

VIDEO K9: Novi Sad je grad roda, a njihova kolonija u našem gradu je bogatija za novih 70 mladunaca, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

0
39

Od kako se pre osam godina prvi par belih roda ugnezdio na nezavršenoj zgradi uz autoput na Klisi, ove selice ne prestaju da iznenađuju stručnjake za ptice, ali i širu javnost, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Novosadske bele rode naselile su visoke betonske stubove odakle imaju odličan pogled na deponiju na kojoj nalaze hranu, kao i sa obližnjih kopova šljunka i peska.

Ornitolozi Društva su 2017. u svojevrsnoj koloniji pronašli osam gnezda, da bi brojnost rasla sve do 2021. kada su izbrojana čak 33 para roda. Ove godine u koloniju je došao 31 par, a njih 26 uspešno je ostavilo potomstvo.

Prema rečima Milana Ružića iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Novi Sad se vekovima razvijao na močvarnim poljima koja su isušena i zatrpana zbog čega su nestala staništa ptica močvarica. Međutim, nekima od njih, poput roda i galebova, sada pogoduju komunalne deponije na kojima pronalaze nove izvore hrane, kao što su tone otpadne iz domaćinstava.

Poslednji nacionalni popis belih roda sproveden je 2014. i 2015. godine kada je u Srbiji prebrojano oko 1.350 gnezda, od čega ih je u Vojvodini bilo oko 1.100. Tada se u celom Novom Sadu gnezdilo svega tri para belih roda, a poslednjih godina njihova populacija u najvećem vojvođanskom gradu povećana je za više od 10 puta, tako da će krajem leta iz Novog Sada put Afrike krenuti najmanje 150 belih roda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.