Novi Sad i Niš razmenjuju iskustva

VIDEO K9: Gradonačelnik Niša danas je posetio Novi Sad, gde je s domaćinima razgovarao o razvoju saradnje ova dva grada. Konstantovano je da nove investicije znače nova radna mesta, a time i veće gradske budžete.

0
426

Osim saradnje lokalnih samouprava, Darko Bulatović, gradonačelnik Niša i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada,govorili su i o aktuelnim problemima, rešenjima i specifičnostima vezanim za ove gradove.

“Mi smo, sa naše strane, prikazali ono što smo radili u 2016, pre svega, oko građevinskog zemljišta, oko poreza na imovinu, oko problema koji se tiču komunalnog sektora. A gospodin Bulatov je sa svojim saradnicima istakao dobre i pozitivne strane u pogledu njihove aktivnosti u pojednostavljenju gradske uprave, odnosno, prelaska na jedinstvenu gradsku upravu. To je ono što nas interesuje ovde u Novom Sadu, naravno i neke njihove probleme koji su specifični za grad Niš”, rekao je Vučević.

Jedinstvena gradska uprava u Nišu već postoji, te će njihova iskustva biti dragocena za Novi Sad. Kako navodi gradonačelnik Niša, ovu posetu su iskoristili kako bi razgovarali o radu i aktivnostima, ali i pre svega o iskustvima vezanim za formiranje jedinstvene uprave grada Novog Sada koja se tek očekuje.

“Da kažem neke prednosti, one koje mi imamo u našem gradu, sa onim koje njih eventualno očekuje u ovoj ili sledećoj godini, kada je u pitanju organizacija jedinstvene uprave. U tom smislu ćemo dati neka iskustva koja mi već od 1. januara počinjemo da stičemo. Neke prednosti, odnosno slabosti koje bi se pokazale kako bi mogli u toj svojoj organizaciji još na početku ugraditi sve to na valjan način i iskoristiti prednosti našeg funkcionisanja u Nišu. Naravno, iskustva u radu JKP, same organizacije posebno zimskog perioda i svega onoga što je u ovom trenutku kao i ono što je prioritet svih nas, to su radne zone”, naveo je gradonačelnik Niša.

Gradonačelnici su se složili da je prioritet raditi na podršci novim investicijama, otvaranju novih radnih mesta koji dovode i do priliva novca u budžet. Nakon povećanja budžeta, koji je moguće ostvariti novim radnim mestima, gradovi će bolje i lakše pružiti materijalnu podršku onima kojima je potrebna.

I neki od problema su istovetni, rekao je Vučević.

“Mi smo zajednički konstantovali velike probleme ujeda pasa, velike probleme oko raznih tužbi, da sad ne kažem da li su protiv gradova pravi ili fingirani, to je nešto što mi moramo nastaviti da insistiramo ka republičkim organima, da se neke stvari koje ukazujemo sa lokalnog nivoa kao anomalije drugačije zakonski regulišu, jer to nije dobro za ceo sistem”, istakao je gradonačelnik Novog Sada.

Gradonačelnik Niša Bulatović je takođe istako da je cilj Niša da njihovi građani ostanu u rodnom gradu i da se stvore uslovi da oni budu zadovoljni, što želi i Novi Sad, te su i u tom smislu aktivnosti dva grada slične.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.