Novi Sad energetski stabilan i bezbedan

VIDEO K9: Tema energetike danas dominira u globalnim okvirima, naročito dobijanje čiste energije iz obnovljivih izvora. U tom pravcu se razvija i jedno od naših najuspešnijih preduzeća, Novosadska toplana, koja ove godine obeležava 60 godina postojanja, rečano je danas tokom obilaska postrojenja daljinskog grejanja u toplotnom području toplana ''Jug''.

0
12

Novosadska toplana, koja ove godine navršava šest decenija postojanja, danas je jedno od najuspešnijih javno komunalnih preduzeća, ne samo u našem gradu, već u čitavoj Srbiji.

Za svoje poslovanje dobila je niz priznanja među kojima i Novembarsku povelju Novog Sada.

Pre dve godine Toplana je investirala 500 miliona dinara u toplanu ”Jug” gde je ugrađena najbolja oprema i izgrađena kogenerativna stanica od četiri megavata.

Godišnje JKP ”Novosadska toplana” investira između osam i deset miliona evra sopstevnih sredstava, a Grad ih poslednjih nekoliko godina ne subvencioniše.

To je preduzeće koje stvara dobit i deo tog novca uplaćuje u gradski budžet, a greje preko 108.000 objekata. Kao bazični energent koristi gas i radi u skladu sa najvišim ekološkim standardima, rekao je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, koji se osvrnuo i na problem sa snabdevanjem zbog incidenta u Bugarskoj.

Grad, prema njegovim rečima, planira da gradi novu toplanu na Majevici, za šta je već opredeljena parcela, čime bi sistemom bili pokriveni područje severno od Bulevara vojvode Stepe, novi objekti na Bulevaru Evrope, kao i deo Jugovićeva.

Gradonačelnik je sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović već razgovarao o mogućim linijama podrške sa nacionalnog i međunarodnog nivoa za takvu investiciju, a  JKP ”Novosadska toplana” je uputila Ministarstvu preliminarne informacije.

Gradonačelnik je zaključio je da je grad energetski stabilan i bezbedan grad, a da se u februaru odnosno martu, očekuje i završetak velike investicije, vredne dva miliona evra, u toplanu ”Zapad”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.