Novi Sad dobija etno-park

VIDEO K9: U srpskoj Atini predviđena je izgradnja etno parka. On će biti smešten na Sajlovu, odmah pored Arheološkog parka čija je izgradnja takođe najavljena. Namera je da se kroz etno park prikaže etnološki razvoj stambenih objekata i zanata karakterističnih za ovaj grad.

0
430

Predviđeno je da se prvi etno park nalazi na teritoriji Sajlova, između letnjikovca Vladike Bačkog, Veterinarskog instituta i aerodroma Jugovićevo, na čistini pored Bulevara Evrope, pored arheološkog parka.

Etno park je trenutno u fazi idejnog projekta i pregovori o njegovoj realizaciji su u toku.

“Novi Sad kao grad, srpska Atina, a s druge strane multikulturno i multinacionalno mesto, naselje, jedan pravi evropski grad, ima zaista veliko nasleđe, shodno tim nacionalnim frakturama i graditeljsko je naselje koje je bogato, ali ni blizu dovljno afirmisano. Urbanističkim razvojem grada neki stari graditeljski objekti su nestali. Shodno tome, a potencijali u tom smislu Novog Sada su već decenijama poznati, pogotovo sad, kao Novi Sad – grad Evropske kulture, ima obavezu i prema građanima i okolini da se determiniše kao prava prestonica kulture”, rekao je Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novi Sad.

Etno park bi trebao da ima prikaz kuća svih nacionalnih zajednica i njihove karakteristike. Pored toga, treba da prikaže i poljoprivredna gazdinstva koja su živela u jednom etno ambijentu, kao i ostale stare zanate, navodi Jokić.

“Upravo etno park treba da na jedan smišljen i organizovan način koncentriše te resurse u tom našem graditeljskom nasleđu, gde će to čuvati , afirmisati, prezentovati i biti dostupan, ne samo našoj deci i našoj javnosti koja odlaze u druge krajeve da bi videla salaš, i tako dalje, nego čitavoj evropskoj javnosti. To je jedan zaista ozbiljan poduhvat koji će pokazati kulturnu baštinu i graditeljsko nasleđe Novog Sada”, kazao je Jokić.

Cilj je da Novi Sad kao Evropska prestonica kulture 2021. kroz ovaj park promoviše nasleđe i kulturu nasleđa, kako posetiocima tako i meštanima.

Posetioci će moći i da uživaju u etno-hrani, koja će biti samo jedna od atrakcija ovog budućeg parka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.