Novi Sad čita deci

VIDEO K9: Tokom ovog meseca u našem gradu je aktuelna Inicijativa pod nazivom "Novi Sad čita deci". Inicijativu je pokrenuo Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima “Harmonija” u cilju podizanja svesti o značaju čitanja deci od najranijeg uzrasta.

294

Istraživanja pokazuju da i 15 minuta dnevno čitanja deci pravi značajnu razliku u njihovom kasnijem razvoju i životnim postignućima, kažu u Centru Harmonija, koji su iz tog razloga rešili da učine sve kako bi podigli svest o značaju čitanja deci od najranijeg uzrasta.

“Inicijativa Novi Sad čita deci obuhvata preko 25 organizacija koje su se uključile, i podrazumevaće akcije čitanja deci u različitim organizacijama, kao što su Inkluzivni servis Cvrčak, Sigurna ženska kuća, Dečje selo i brojne druge”, navela je psiholog Jelena Branković, psiholog u “Harmoniji”.

Ove organizacije će, sa svoje strane organizovati radionice i predavanja za roditelje o stimulativnim načinima čitanja knjiga deci u različitim uzrastima.

Inicijativa će takođe podrazumevati, rekla je Branković, pisanje tekstova o značaju i načinima čitanja mališanima, koji će biti medijski propraćeni, kako bi što veći broj porodica dobio ovu informaciju.

“Jedna specifičnost je da će i Patronažna služba Doma zdravlja jedne nedelje podeliti slikovnice najmlađim stanovnicima Novog Sada, kako bi u tim porodicama obezbedila da čitanje počne od najranijeg uzrasta”, rekla je Branković.

“Novi Sad čita deci” je naučno utemeljena inicijativa koja, kako ističu u Harmoniji, ukazuju da deci nije dovoljno samo dati knjigu.

“Važno je da sa njima govorite o knjizi, da ih podstičete da što više razmišljaju o tome, zašto se neki likovi baš na taj način ponašaju, da analiziraju slike, ilustracije. Birajte knjige koje su bogate slikama i likovima koji decu zanimaju, koje su bogate zapletima koje deca mogu da razumeju i o kojima mogu da razgovaraju, kako bi od čitanja sa vama dobili najviše”, poručila je dr Ivana Mihić sa Filozofskog fakuteta.

U svakodnevnim akcijama na realizaciji ove inicijative učestvuje preko 25 organizacija, sa idejom da kroz različite aktivnosti čitanje učine dostupnim deci bez obzira na to gde ona žive i borave.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.