Novi Sad bez zborova građana

VIDEO K9: O tome zbog čega je Novi Sad grad bez zborova građana, biće reči na tribini koju u petak uveče organizuju Grupa za konceptualnu politiku i Inicijativa za lokalnu samoupravu.

121

Stariji sugrađani možda se sećaju zborova građana u svojim lokalnim zajednicama, na kojima su lično učestvovali u pokretanju brojnih inicijativa za praktično rešavanje problema od značaja za kvalitet svakodnevnog života.

Zborova građana odavno nema, a pojedine organizacije smatraju da je reč o sistemski ugroženom pravu građana na lokalnu samoupravu koje, kako navode, pod udarom zakonskih promena obezvređuju kako oblike neposrednog učešća građana u upravi, tako i mesnu samoupravu koja počiva na slobodnom udruživanju i organizovanju građana na nivou mesnih zajednica.

Stoga će pod nazivom “Grad bez zborova građana – grad bez prava ljudi”, u petak uveče biti održana tribina u organizaciji Grupe za konceptualnu politiku i Inicijative za lokalnu samoupravu. Tribina će početi u 19,30 časova u konferencijskoj sali Nezavisnog društva novinara Vojvodine, u Zmaj Jovinoj 3.

U poslednjih godinu dana, prema rečima organizatora, građanske inicijative čiji članovi učestvuju na tribini, inicirale su zborove građana u svojim mesnim zajednicama, želeći da izraze svoje mišljenje i doprinesu rešenju problema sa kojim se suočavaju u lokalnoj zajednici.

Međutim, kako navode, te zborove građana članovi Saveta mesnih zajednica nikada nisu sazvali, čime su prekršili Statute sopstvenih mesnih zajednica, Statut Grada i Zakon o lokalnoj samoupravi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.