Novi Sad 2018. domaćin evropskim crkvama

VIDEO K9: Sledeće godine Novi Sad će biti domaćin Generalne skupštine Konferencije evropskih crkava. Tim povodom u Gradskoj kući danas je održan prijem za učesnike ovog skupa planiranog za 2018. godinu.

0
531

U novosadskoj Gradskoj kući danas je organizovan prijem za organizatore i učesnike Generalne skupštine Konferencije evropskih crkava, koja će biti održana u Novom Sadu sledeće godine.

Zamenik gradonačelnika Srđan Kružević sastao se sa predstavnicima crkava i istakao da će Novi Sad biti odličan domaćin svim učesnicima skupštine iz cele Evrope.

“Danas Novi Sad ima izuzetnu čast da ugosti najvišu delegaciju Konferencije evropskih crkava. Razlog njihove posete je dogovor u vezi sa Generalnom skupštinom tog tela, koja će biti održana sledeće godine u ovom periodu u našem gradu. To je svakako još jedan dokaz da Novi Sad postaje ozbiljna evropska prestonica i veoma smo ponosni na to. Danas ćemo voditi razgovore o tome koje bi teme mogle da se pokrenu sledeće godine na tom skupu, a svakako će neke od njih biti vezane za budućnost Evrope, ali i Novog Sada, Vojvodine i Srbije u takvoj jednoj zajednici”, rekao je Kružević.

Sastanku je prisustvovalo osam članova delegacije Konferencije evropskih crkava, na čelu sa predsedavajućim Konferencije Kristoferom Hilom, koji je naglasio da su multikonfesionalnost, multietničnost i multikulturalnost koji krase naš grad, opredelili Novi Sad za domaćina 2018. godine.

“Na skupu ćemo imati priliku da vidimo kakva je uloga crkava i čemu to u Evropi ovih dana hrišćanska crkva može da posvedoči. Naročito nas interesuje tema gostoprimstva u današnjoj Evropi koja se rapidno menja. Migracije su nešto sa čime njeni stanovnici imaju prilično poteškoća, imajući u vidu aktuelna dešavanja, a znam da se to i ovde u Srbiji nameće kao značajno pitanje. Takođe, posvetićemo se hrišćanskom poimanju pitanja pravde, kako one unutrašnje, tako i one ekonomske pravde, u smislu posedovanja dovoljno sredstava za život”, naveo je Hil.

Konferencija evropskih crkava je međunarodna verska organizacija koja posreduje u međureligijskom dijalogu i zastupa interese crkava pred međunarodnim institucijama kao što su Evropska Komisija i Evropski Parlament. Sedište ove organizacije je u Briselu, a članovi Konferencije evropskih crkava su 115 tradicionalnih crkava i verskih zajednica iz 40 zemalja Evrope.

Generalna skupština Konferencije u Novom Sadu biće održana od 28. maja do 7. juna 2018. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.