Novi prostori u kulturnom turizmu

VIDEO K9: Novi Sad postaje značajna tačka na mapi Evrope kada su kulturne manfestacije u pitanju, ocenjeno je, između ostalog na Međunarodnoj konferenciji pod nazivom Savremeni trendovi u turizmu. Domaćin ove 17. po redu konferencije koja se ove godine bavi novim prostorima u kulturnom turizmu je Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta.

0
602

Konferencija Savremeni trendovi u turizmu jedna je od najznačajnijih konferencija u oblasti turizma.

Novi prostori u kulturnom turizmu, naziv je ovogodišnjeg susreta stručnjaka u ovoj oblasti.

“Tema je manifestacije, dakle turističke manifestacije koje predstavljaju veliki značaj za razvoj turizma, ali ne samo razvoj turizma, nego za socijalni i ekonomski razvoj zemlje. Stičemo utisak da Novi Sad postaje jedna značajna tačka na mapi Evrope kada su kulturne manfestacije u pitanju. A sigurna sam da je tome doprineo i naš departman koji zaista ima izuzetno kvalitetan kadar nastavnike i profesore koji sada edukuju nove generacije iz različitih oblasti turizma”, rekla je prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, dekanica PMF-a.

Učesnici konferencije govorili su o tome kako novi prostori mogu obogatiti turističku ponudu jednog naselja, odnosno kako novi koncepti, uverenja, stavovi i strategije mogu dovesti do poboljšanja kvaliteta i intenzivnije turističke posete.

“Nadam se da ću predstaviti dva aspekta mog istraživanja ovde. Postaviću pitanje kakvu ulogu Univerzitet može da odigra u kulturnom turizmu. Za neke će ovo biti delimično razočarenje, ali mislim da ako se fokusiramo na ovo u nekom dugoročnijem terminu, mislim da možemo postići neke dobre rezultate”, naveo je Rhodri Thomas sa Leeds Beckett University.

 

“U našem kulturnom turizmu mi nemamo dovoljno razvijenu bogatu ponudu. Mi imamo u načelu kulturne spomenike, imamo manastire, ali često neće biti ni otvoreni kada individualni turista dođe, a neke grupe neće umeti tako lako da se organizuju. Nemamo raznovrsnost, seminarski turizam, radionica namenjene svima”, kazala je dr Milena Dragičević Šešić, sa UNESCO Katedre za kulturnu politiku.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava ovakav način edukacije i prenošenja znanja, iskustava i veština u oblasti turizma, istaknutno je na konferenciji.

“U toku je izdrada strateški važnog dokumenta, programa razvoja turizma AP Vojvodine. Ono što je akcentirano, a što će biti prepoznato danas u okviru tematskih celina i u okviru radionica današnjih i sutrašnjih dešavanja, to je manifestacioni turizam, kulturni turizam, kongresni turizam. Ono što je zaista vrlo važno i što je novina i u radu sekretarijata i u radu Pokrajinske vlade, sve više dajemo prostora i akcenta lovnom turizmu. Dakle sve ove oblasti koje će biti definisane, koje će biti diskutovane danas ovde su i u okviru redovnih aktivnosti, što kroz konkurse, a što kroz ključni dokument”, rekao je Sergej Tamaš pomoćnik za turizam i regionalno – privrednu saradnju u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam.

Tamaš je podsetio da su u toku konkursi za manifestacije i inovativni konkurs za kreativne industrije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.