Novi propisi o izvršenju i obezbeđenju

VIDEO K9: Javni izvršitelji su od 2012. godine, od kad postoje, rešili preko 300.000 predmeta. Međutim, izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju je sa sobom donela neke nedoumice kada je u pitanju primena zakona u praksi.

1010

Stručni skup u organizaciji Komore javnih izvršitelja, Vrhovnog kasacionog suda i USAID-a je podeljen u nekoliko oblasti kako bi se rešile sve nedoumice vezane za nov zakon.

“Današnji skup je stručnog karaktera. Predviđena je razmena iskustava i zauzimanje nekih stavova po pitanju spornih pitanja koja su se pojavila u praksi, po pitanju primene novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Kao i kod primene svakog novog zakona, prirodna stvar su nedoumice i te nedoumice rešava praksa. Upravo u cilju ujednačavanja postupanja, kako sudova, tako i javnih izvršitelja Komore, Komora je uz podršku partnera organizovala danas ovaj skup”, navela je Aleksandra Trešnjev, predsednica Komore javnih izvršitelja.

Odlučivanje javnog izvršitelja u izvršnom postupku, prigovor trećeg lica u izvršnom postupku, troškovi izvršnog postupka su bile samo neke od tema stručnog skupa.

“Nedoumica ima dosta, imajući u vidu da je Zakon o izvršenju i obezbeđenju dosta izmenjen u odnosu na zakon koji je važio predhodne 4 godine. Najveća nedoumica u radu izvršitelja je, možda, primena odredaba vezanih za pravna sredstva, odnosno za pravne lekove, onda troškove postupka i tome slično”, rekla je Trešnjev.

Kako Trešnjev ističe, u Komori je trenutno zaposleno 239 izvršitelja, od 308 koliko je predviđeno na teritoriji Srbije i očekuju da ćeih u narednom periodu još biti zaposleno. Ovim zakonom Komora javnih izvršitelja Srbije je dobila i nova ovlašćenja, kako ističe njen generalni sekretar Magdalena Novaković.

“Komora, za razliku od ranijih propisa, sada obavlja neke poslove koji u prethodnim propisima nisu bile u našoj nadležnosti, kao na primer izdavanje legitimacija pomoćnicima javnih izvršitelja. Ministarstvo te legitimacije izdaje za izvršitelje i njihove zamenike, pojačan je nadzor nad poslovima rada izvršitelja, Komora podnosi predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv javnih izvršitelja”, precizirala je Novaković.

Podsetimo, zakon je stupio na snagu 1. jula ove godine, a cilj mu je da ubrza proces izvršenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.