Novi pravilnik za poslodavce

VIDEO K9: Ministarstvo za rad donelo je Pravilnik za poslodavce i zaposlene sa preventivnim merama za sprecavanje širenja epidemije korona virusa, koji ce stupiti na snagu 11. jula, objavio je Službeni glasnik.

0
69

Od 11. Jula na snagu stupa novi Pravilanik za poslodavce i zaposlene.

Ovaj pravilnik izmedu ostalog obavezuje poslodavce da za sva radna mesta u radnoj okolini, donesu plan primene mera za sprecavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, obezbedi primenu preventivnih mera, a narocito da pre pocetka rada obezbedi pisane instrukcije i uputstva o merama i postupcima za sprecavanje pojave epidemije zarazne bolesti, koji sadrže informaciju o simptomima zarazne bolesti.

U skladu sa mogucnostima, ukoliko nije organizovan rad u smenama, poslodavac je dužan da izvrši preraspodelu radnog vremena uvođenjem druge ili trece smene sa manjim brojem zaposlenih. Sa druge strane, zaposleni je obavezan da sprovodi sve preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu kako bi sacuvao svoje zdravlje, kao i zdravlje drugih zaposlenih, te da namenski koristi propisana sredstva i opremu za licnu zaštitu na radu.

On mora da obavesti poslodavca ukoliko posumnja na simptome zarazne bolesti kod sebe, kod drugih zaposlenih ili clanova svoje porodice, pre pocetka rada pregleda svoje radno mesto ukljucujuci i sredstva za rad.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.