Novi nazivi ulica u novosadskim naseljima

VIDEO K9: Nove nazive ulica u Vetreniku, Sremskoj Kamenici i Petrovaradinu razmatali su na današnjoj sednici članovi Komisije za nazive delova naseljenih mesta Skupštine Novog Sada.

0
30

Komisija za nazive delova naseljenih mesta Skupštine Novog Sada razmatrala je danas inicijative za nazive nekoliko ulica u Veterniku, Sremskoj Kamenici i u Petrovaradinu.

Nedavno preminula Hanelore Lamhe je, podsetio je Aleksandar Petrović pomoćnik gradonačelnika Novog Sada, za svoje humanitarne aktivnosti kao i iskreno prijateljstvo prema građanima Novog Sada, 1999. godine proglašena počasnom građankom našeg grada.

U rodnom Dortmundu, gradu pobratimu Novog Sada od 1982. godine, Lamhe je inicirala prikupljanje odeće, obuće, igračaka, pakovala ih i transportovala do Novog Sada. Putem lokalnih medija inicirala je doniranje prehrambenih proizvoda, a kod bolnica donaciju lekova, kreveta, posteljine, invalidskih pomagala i slala ih u Novi Sad.

Uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Dortmunda Gintera Zamtlebea, kada su 1999. godine pale prve NATO bombe na Novi Sad, Lamhe je otpočela svakodnevne proteste u centru Dortmunda pružajući podršku građanima Novog Sada i Srbije i istovremeno je svojim privatnim kolima nekoliko puta dovozila u Veternik pun gepek slatkiša, igračaka, odeće i obuće za štićenike Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku u kojem je finansirala i izgradnju jednog paviljona za smeštaj korisnika ove Ustanove.

Njena pomoć stizala je i u školu Milan Petrović u Novom Sadu kao i SOS Dečije selo u Sremskoj Kamenici.

Uprkos bolesti sa kojom se i sama borila i koja ju je vezala za kolica, Lamhe je nastavila svoj humanitarni rad posećujući dvaput godišnje štićenike Doma „Veternik“. Za svoj humanitarni rad je 2003. godine odlikovana Saveznim krstom za zasluge Pokrajine Severna Rajna Vestfalija.

Na današnjoj sednici Komisija je utvrdila i predloge rešenja na inicijativu građana Sremske Kamenice i Petrovaradina.

Nakon što mišljenje o predloženim nazivima ulica daju Nacionalni saveti mađarske, slovačke i rusinske nacionalne manjine i Savet za međunacionalne odnose Grada Novog Sada, a nadležni pokrajinski sekretarijat da prethodnu saglasnost, o predlozima će konačnu reč dati odbornici Novog Sada na sednici Skupština grada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.