Novi murali za Novi Sad

VIDEO K9: U Novom Sadu počela je manifestacija Dani američke kulture, koja će trajati tokom ovog meseca, kada nas očekuje niz kulturnih događaja u cilju upoznavanja američkog stvaralaštva.

0
1447

Manifestacija “Dani Američke kulture” će trajati tokom maja i promovisaće šest formi američke kulture – pozorište, film, muziku, strip, vožnju skejtom i slikanje murala.

Američki i srpski umetnici će razmenjivati iskustva i na kraju procesa javno predstaviti novonastale radove građanima Novog Sada na javnim lokacijama.

“Dani Američke kulture u Novom Sadu su zamišljeni u više aspekata, odnosno u više dimenzija. Biće tu i pozorište i film i stripovi i, kažu, skejtbord kao deo neke vrste strit arta, odnosno umetnosti koje dolaze iz Sjedinjenih Država. Biće i ono što je dosta popularno u Novom Sadu, pitanje murala. Dolazi jedan od najpoznatijih muralista iz Sjedinjenih Država, strit artist koji će pokloniti jedan mural u Novom Sadu na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ilije Ognjanovića”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Vučević je u Gradskoj kući primio ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajla Skata sa kojim je održao sastanak posvećen ovoj kulturnoj saradnji.

“Osmislili smo mesec dana dugu kulturnu saradnju kroz koju će se predstaviti šest američkih umetničkih formi – pozorište, film, muzika, ali isto pop kultura, kao što su ocrtavanje zgrada muralima, stripovi i vožnja skejtom. Nadam se da ćete sad znajući više o svim ovim formama steći i novi uvid u američku kulturu”, naveo je ambasador Skat. 

Cilj ove manifestacije, koju podržavaju Grad Novi Sad i Ambasada SAD, je povezivanje američke i srpske kulture kroz razmenu umetničkih iskustava, prezentaciju praktičnih radova i međusobno upoznavanje umetnika obe države, ali i upoznavanje građana Novog Sada sa njihovim stvaralaštvom.

“Veoma sam zadovoljna boravkom u Novom Sadu, jako mi se dopada, ljudi su ljubazni, a poenta će biti na utvrđivanju veze između srpske i američke kulture i pojava koje vezuju te dve kulture”, istakla je Džil Rokenberger, slikarka iz SAD.

Neki od najavljenih događaja su i muzička radionica sa bendom “Wings of Dixie”, iscrtavanje murala, skejt časovi i takmičenja, pozorišne predstave po tekstu Vudija Alena, izložba američkih i novosadskih strip-autora, a u Kulturnom centru grada biće prikazivani klasici američke kinematografije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.