Novi murali za Novi Sad

VIDEO K9: U Novom Sadu počela je manifestacija Dani američke kulture, koja će trajati tokom ovog meseca, kada nas očekuje niz kulturnih događaja u cilju upoznavanja američkog stvaralaštva.

1416

Manifestacija “Dani Američke kulture” će trajati tokom maja i promovisaće šest formi američke kulture – pozorište, film, muziku, strip, vožnju skejtom i slikanje murala.

Američki i srpski umetnici će razmenjivati iskustva i na kraju procesa javno predstaviti novonastale radove građanima Novog Sada na javnim lokacijama.

“Dani Američke kulture u Novom Sadu su zamišljeni u više aspekata, odnosno u više dimenzija. Biće tu i pozorište i film i stripovi i, kažu, skejtbord kao deo neke vrste strit arta, odnosno umetnosti koje dolaze iz Sjedinjenih Država. Biće i ono što je dosta popularno u Novom Sadu, pitanje murala. Dolazi jedan od najpoznatijih muralista iz Sjedinjenih Država, strit artist koji će pokloniti jedan mural u Novom Sadu na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ilije Ognjanovića”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Vučević je u Gradskoj kući primio ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajla Skata sa kojim je održao sastanak posvećen ovoj kulturnoj saradnji.

“Osmislili smo mesec dana dugu kulturnu saradnju kroz koju će se predstaviti šest američkih umetničkih formi – pozorište, film, muzika, ali isto pop kultura, kao što su ocrtavanje zgrada muralima, stripovi i vožnja skejtom. Nadam se da ćete sad znajući više o svim ovim formama steći i novi uvid u američku kulturu”, naveo je ambasador Skat. 

Cilj ove manifestacije, koju podržavaju Grad Novi Sad i Ambasada SAD, je povezivanje američke i srpske kulture kroz razmenu umetničkih iskustava, prezentaciju praktičnih radova i međusobno upoznavanje umetnika obe države, ali i upoznavanje građana Novog Sada sa njihovim stvaralaštvom.

“Veoma sam zadovoljna boravkom u Novom Sadu, jako mi se dopada, ljudi su ljubazni, a poenta će biti na utvrđivanju veze između srpske i američke kulture i pojava koje vezuju te dve kulture”, istakla je Džil Rokenberger, slikarka iz SAD.

Neki od najavljenih događaja su i muzička radionica sa bendom “Wings of Dixie”, iscrtavanje murala, skejt časovi i takmičenja, pozorišne predstave po tekstu Vudija Alena, izložba američkih i novosadskih strip-autora, a u Kulturnom centru grada biće prikazivani klasici američke kinematografije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.