Novi model ekonomskog razvoja AP Vojvodine

VIDEO K9: Zajednički sastanak između privrednika, lokalnih samouprava, Nacionalne alijanske za lokalni ekonomski razvoj i Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine održan je u Novom Sadu. Nakon sastanka je saopšteno da će u septembru biti potpisan Memorandum o saradnji na izradi novog modela ekonomskog razvoja Vojvodine.

466

Izrada novog modela ekonomskog razvoja Vojvodine biće zadatak nove porkajisnek vlade, ali i organizacije NALED, kao i svih lokalnih samouprava i naravno privrednika bez kojih ovaj model ne bi mogao ni da funkcioniše.

Prvi od koraka jeste i potpisivanje sporazuma između vlade i NALED-a.

“Glavne oblasti partnerstva biće unapređenje poslovnog ambijenta na lokalu kroz modernizaciju administracije gradova i opština, izgradnja infrastrukture putem javno-privatnih partnerstava, razvoj jednošalterskog sistema za investitore i smanjivanje razlika u razvoju vojvođanskih lokalnih samouprava”, rekla je Ana Brnabić, predsednica UO NALED-a.

U NALEDU ističu da loakalne samouprave i Pokrajinska vlada imaju veliku ulogu u osavremenjavanju uslova za investicije.

“Spremni smo da se fokusiramo i na javno-privatna partnerstva koja opštinama mogu da reše brojne komunalne probleme kada su im ograničene mogućnosti za zaduživanje, a u Vojvodini je odobreno samo 14 takvih projekata”, kazao je Branislav Nedimović, potpredsednik UO NALED-a.

Ključnu ulogu u realizaciji tih ciljeva imaće formiranje Razvojne agencije Vojvodine. Ideja Pokrajinske vlade je da Razvojna agencija Vojvodine bude ‘one stop shop’ i da ponudi operativniji pristup investitorima, što će biti još jedna od tema saradnje s NALED-om.

“Naša glavna vizija je brži ekonomski razvoj Vojvodine, posebno 15 lokalnih samouprava koje su u grupi nerazvijenih. Tu je veoma važna uloga procesa certifikacije koji sprovodi NALED i pravi put da se postigne konkretan rezultat na lokalu”, istakao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Prioritet je da aktivno radimo na privlačenju domaćih i stranih investicija i da pojednostavljujemo administrativne procedure u čemu je NALED veoma iskusan i o čemu svedoči uspeh elektronske građevinske dozvole, izjavio je Mirović.

On je ocenio da bi fokus saradnje u osnaživanju opština trebalo da bude na jačanju kancelarija za lokalni ekonomski razvoj preko kojih će investitori dobijati kvalitetnu uslugu. NALED i Pokrajinska vlada sarađivati i na smanjivanju sive ekonomije u sektoru poljoprivrede kroz implementaciju sistema vaučera za prijavljivanje sezonskih radnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.