Novi metod lečenja benignog tumora štitaste žlezde u KCV

VIDEO K9: Nova metoda lečenja benignog tumora čvorova štitaste žlezde danas je prezentovana u Kliničkom centru Vojvodine. Ova metoda, koja je relativno nova u Evropi, uspešno je pre nekoliko dana primenjena na tri pacijentkinje.

764

Pre šest dana u KCV urađena je prva, a potom još dve radiofrekventne ablacije benignih tumora štitaste žlezde.

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbedio je Pokrajinski sekretarijat za zdravsvo kroz posebne programe zdravstvene zaštite.

“Posle određenog perioda pripreme tri pacijentkinje su stavljene na program i njima je urađena radiofrekventna ablacija benignih tumora štitaste žlezde, kao jedna od metoda rešavanja bolesti štitaste žlezde. Jedna od alternativa lečenja ove bolesti je hirurško lečenje, pa pogledajte sa aspekta pacijenta koliki je benefit kada se nakon ove metode pacijent nakon sat vremena, bez ikakvog reza pusti kući”, rekla je prof. dr Edita Stokić, pomoćnica direktora za zdravstvo KCV.

Nisu zanemarljivi ni višestruko niži troškovi ove metode lečenja u odnosu na klasične, kao i kraći postoperativni oporavak bolesnika, istakla je dr Stokić.

Ipak, svi čvorovi štitaste žlezde ne mogu biti lečeni na ovaj način, ali je njime moguće postići veliki uspeh u smanjivanju veličine tumora i njegovo iščezavanje nakon određenog perioda.

Ova metoda radiofrekventne ablacije tretira benigni čvor štitastne žlezde ultrazvukom i kao alternativa hirurškom lečenju ima brojne benefite za pacijente.

U Evropi je počela da se primenjuje tek pre par godina, što je KCV uvrstilo među retke zdravstvene ustanove na kontinetntu u kojima se ova metoda uspešno izvodi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.