NOVI KONKURS ZA NACIONALNU TELEVIZIJU

593

VIDEO K9: Članovi saveta Republičke radiodifuzne agencije odlučili su danas da ni jedna televizija, od ukupno dve koje su se prijavile, ne dobije dozvolu za emitovanje programa na nacionalnoj frekvenciji. Na sednici se povela i oštra rasprava o digitalizaciji medija. Savet Republičke radiodifuzne agencije raspisaće novi konkurs za dodelu frekvencije bivše TV Avala u narednom periodu, ali nije precizirano kada.

Članovi saveta su detaljno analizirali prispelu dokumentaciju i nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova da mu se izda dozvola za nacionalnu mrežu K5, saopštio je savet RRA. U konkurenciji za dobijanje frekvencije bile su TV “Nova” i “Kopernikus Svet plus 3”.

On je zaključio da je svaki član Saveta RRA glasao po svojoj savesti, po zakonu, da je glasanje bilo tajno, a da će se obrazloženje o donetoj odluci izdati kao pravni akt. Povodom dodele, oglasio se i resorni minsitra koji je rekao da bi RRA trebalo da odustane od frekvencije. Vladika Porfirije je pojasnio da to nije moguće, jer Zakon obavezuje savet RRA da frekvenciju dodeli. Dokle god se zakon ne promeni, tako će biti.

Povodom dodele frekvencije povela se i priča o digitalizaciji. Stručna javnost postavlja pitanje da li Srbiji uopšte i treba još jedan nacionalni emiter i da li je to vredno usporavanja digitalizacije. Mnogi smatraju da digitalizaciju treba još odložiti, jer građani za to nisu spremni, objašnjavajući da u Srbiji i danas postoje takozvane crne rupe, odnosno mesta do kojih ne stiže ni program Javnog servisa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.