Novi konkurs mladim parovima za kuću na selu od 1. marta

VIDEO K9: Prvog marta će biti raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim partnerima za kupovinu kuća sa okućnicom na teritoriji Vojvodine. Četvrti ciklus konkursa raspisuje Zavod za ravnopravnost polova, koji najavljuje i novi konkurs namenjen unapređenju položaja žena pripadnica nacionalnih manjina.

0
902

S obzirom na izmene u pravilniku, iz Zavoda za ravnopravnost polova napominju zainteresovane mlade bračne i vanbračene partnere koji bi da apliciraju na konkurs za kupovinu kuće sa okućnicom na teritoriji pokrajine, da posebno obrate pažnju na uslove konkursa.

“Od 1. marta, kada ćemo i raspisati taj konkurs, svi ti dokumenti nalaziće se na našem sajtu. Unapred se izvinjavam svima onima kojima nećemo stići da odgovorimo na mejlove i na telefonske pozive, jer zaista, pitanja je mnogo. Mi smo se ovoga puta potrudili da iz iskustva, a sada već imamao iskustva u dodeli tih kuća, da u pravilnik stavimo ono što su najčešća pitanja”, rekla je Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova.

Zavod za ravnopravnost polova pripremio je i pilot projekat namenjen zdravlju žena u ruralnim sredinama, za početak u Bačkoj, koje su u svojim sredinama ne mogu da ostvare prava iz oblasti zdravstvene zaštite, naročito u oblasti ginekologije.

“Razgovaraćemo sa ženama u seoskim sredinama, videćemo šta je ono što njima najviše treba i, naravno, dovesti im lekara specijalistu, na noge, ako mogu tako da kažem, gde će moći da postave pitanja koja možda u ordinaciji kada dođu i ne bi se setili ili ne bi uspeli zbog vremena da pitaju”, navela je Milović.

Raspisan je i novi konkurs za unapređenje položaja žena pripadnica nacionalonih manjina u Vojvodini koje su, prema njenim rečima dvostruko marginalizovane

“Prvi osnov je zato što su žene, a drugi osnov je zato što su pripadnice nacionalnih manjina. Ovoga puta, ja zaista moram još jednom da kritikujem, to sam radila i prošle godine, one koje vode te nacionalne savete. Manje-više su to osobe muškog pola, ako je to uopšte bitno, a ono što jeste bitno je da oni nisu prepoznali tu dvostruku marginalizovanost pripadnica njihove nacionalne manjine i mi želimo da vidimo šta je to što mi kao pokrajinski mehanizam možemo da uradimo povodom toga, to jest i da poboljšamo i njihov položaj”, kazala je Milović.

Milović dodaje i da će Zavod povodom 8. marta organizovati okrugli sto o tome šta Dan žena zapravo predstavlja u borbi za ženska ljudska prava.

Istim povodom će 5. marta u svečanoj sali Skupštine grada Zrenjanina biti održana promocija knjige Stojanke Lekić „Znamenite žene velikog Bečkerega“, a 9. marta u Bačkoj Palanci će u okviru tamošnje biblioteke biti otvoreno odeljenje rodne ravnoprvnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.