Novi hrvatski zakon: Porodica bez dece nije porodica!

Novi zakon o porodici koji se priprema u Hrvatskoj donosi niz novina na koje je javnost oštro reagovala. Po tom zakonu porodica bez dece nije porodica.

0
441
FOTO/ Pixabay

Kako prenose hrvatski mediji, prijedlog novog zakona o porodici koji je u sredu upućen u javnu raspravu prvi put donosi definiciju porodice i ona glasi: “U smislu ovog Zakona porodicu čine: majka, otac i njihova deca, majka s detetom odnosno otac s detetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive”.

I deo porodice u kojoj žive deca više neće biti porodica po novom zakonu, a radi se o deci koju odgajaju dve istospolne osobe.

Iako po Zakonu o životnom partnerstvu onaj istospolni partner koji nije roditelj deteta ima u određenim uslovima pravo na tzv. partnerska prava, koja su gotovo izjednačena s roditeljskim, novi zakon jasno im poručuje da oni nisu porodica, piše Jutarnji list.

Navodi se da u Evropi ima malo država koje su u svojim zakonodavtsvima definisale porodicu i dodaju da je to učinila sada Hrvatska ali na taj način da ako nema dece, nema ni porodice.

 Sada se postavlja pitanje i da li su prema novoj definiciji, porodica bake i deke sa unucima koje odgajaju nakon što su im roditelji preminuli, navode hrvatski mediji. 

Na društvenim mrežama već je pokrenuta polemika oko sporne definicije, pa ima i onih revoltiranih koji pitaju hrvatske zakonodavce da li se muž i žena, kojima je dete preminulo, smatraju porodicom ili ne?

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.