Novi aparat hirurzima u Sremskoj Kamenici olakšao posao

VIDEO K9: Hirurzi Instituta za kardio-vaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici dobili su novi aparat pomoću kojeg će ubuduće moći da izvode skoro sve vrste kardio-hirurških intervencija.

758

U Srbiji, prema podacima Instituta za javno zdravlje, svakog sata umre šestoro ljudi od kardio-vaskularnih bolesti, zbog čega se naša zemlja nalazi na neslavnom trećem mestu, odmah iza Rusije i Ukrajine po oboljevanju od ovih bolesti.

Institut za kardio-vaskularne bolesti Vojvodine dobio je novi aparat vredan 18 miliona dinara koji će im, kako kažu, olakšati sve vrste operacija.

“Evo iza nas aparat to je stub sa kamerom, pomoću kojeg ćemo moći izvoditi skoro sve vrste kardio hirurških intervencija, ali je rez daleko manji praktično 2 do 3 cm rez operišete kroz takav rez, kroz mali otvor operišete srce, to podrazumeva daleko brži oporavak pacijenta i pacijent kraće ostaje u bolnici i može se vrlo brzo vratiti svojim normalnim dnevnim aktivnostima”, naveo je prof. dr Stamenko Šušak, rukovodilac Klinike za kardiohirurgiju.

U narednom periodu stručnjaci ove klinike biće obučeni za rad sa novim aparatom, nakon čega će i broj operacija uz pomoć kamere biti uvećan.

“Koji nam pomažu da kroz male otvore na ljudskom organizmu u predelu grudnog koša, uvodimo portove, uvodimo kamere sa posebnim specijalizovanim elementima pristupamo srcu koje smo prethodno zaustavili, kao što radimo naše operacije u vantelesnom i mirujućem srcu, tako ćemo isto to sve uraditi ali ne otvaramo grudni koš, odnosno ne presecamo grudnu kost, jer zarastanje grudne kosti je nešto što najviše boli naše pacijente i ograničava ih u njihovim svakodnevnim aktivnostima”, pojasnio je dr Šušak.

Crna statistika oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti može biti značajno smanjena preventivnim pregledima, istakao je direktor Instituta prof. dr Aleksandar Redžek, koji se ovom prilikom osvrnuo na učinak ove ustanove u prethodnoj godini.

“Moram da naglasim da je preko 6.000 bolesnika hospitalizovano u Institutu. Urađeno je preko 30.000 ambulantnih pregleda. Što se tiče samih hospitalizacija, boljom organizacijom, radom, uvođenjem preciznih procedura, mi smo uspeli da smanjimo vreme hospitalizacije za blizu 30%, koja na Klinici za kardiologiju iznosi nepunih 7 dana, na Klinici za kardiohirurgiju do 12 dana, što je izuzetno dobar rezultat. Takođe smo povećali značajno i broj samih dijagnostičkih, ali isto talo i interventnih procedura koje izvodimo na našem institutu. Prošle godine je urađeno blizu 5.000 interventnih procedura”, kazao je dr Redžek.

U ovoj godini, prema njegovim rečima, Institut ima za cilj razvoj programa lečenja terminalne srčane slabosti, odnosno ugradnje srčanih pumpi, kao i uvođenje mini invanzivne kardio-hirurgije u lečenje pacijenata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.