Nove ulice dobijaju nazive

VIDEO K9: Nekoliko novih ulica na teritoriji grada uskoro bi moglo da dobije svoja imena. Komisija za nazive delova naseljenih mesta, na današnjoj sednici, usvojila je predloge imena za pet ulica.

0
1000

Dve nove ulice u Futogu, po jedna u Novom Sadu i Petrovaradinu, kao i kej u Sremskoj Kamenici dobiće svoja imena, kažu u gradskoj Komisiji za nazive delova naseljenih mesta.

“Jedna ulica u Petrovaradinu, dosadašnja Nova 9, dobila je naziv po slikaru Milivoju Nikolajeviću. Zatim, imamo još jedan sličan predlog, jedna ulica u Futogu nazvana je po slikaru Anastasu Bocariću”, rekla je Kristina Meneši, predsednica Komisije.

Milivoj Nikolajević bio je slikar portreta, aktova, mrtve prirode. Njegovo bogat opus predstavljen je na preko 50 samostalnih izložbi u zemlji, u zemlji i inostranstvu, na preko 400 grupnih izložbi u inostranstvu i oko 150 grupnih izložbi u zemlji.

Anastas Bocarić slikao je ikonostase, ikone, portrete i istorijske kompozicije. U Novom Sadu je živeo i radio do 1912, tu je predavao u Učiteljskoj školi, a u sopstvenom slikarskom ateljeu otvorio je školu vajarstva i slikarstva.

“Zatim, ulica u Novom Sadu dobila je naziv po doktoru Nikoli Krstiću i jedna ulica u Futogu je nazvana po Jovanu Tucakovu. Takođe, Komisija je danas prihvatila predlog građana i Mesne zajednice Sremska Kamenica da se Kej u Sremskoj Kamenici nazove po Velji Ribaru”, kazala je Meneši.

Doktor Nikola Krstić bio je naš istoričar, pravnik i političar, koji je svoju imovinu ostavio Kraljevskoj srpskoj akademiji nauka, brojnim prosvetnim ustanovama i dobrotvornim društvima. Jovan Tucakov bio je poznati farmaceut i akademik, pisac prvog udžbenika farmakognozije na srpskom jeziku i velikog broja monografija i knjiga čija su zajednička tematika lekovite biljke.

Velimir Todorović, zvani Velja Ribar, bio je veliki humanista koji je spasao devetoro ljudi na mostu Slobode u Nato bombardovanju Novog Sada.

Konačna odluka o dodeli imena ovih velikana ulicama biće doneta na sednici Skupštine Grada, nakon što se pribave mišljenja Nacionalnih saveta nacionalnih manjina i Pokrajinskog sekretarijata za regionalnu upravu, dodala je Meneši.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.