Nove odredbe Zakona o izvršenju i obezbeđenju

Od 1. januara počeće primena povoljnijeg zakona za dužnike, a takođe, po ovim novim odredbama zakona o izvršenju i obezbeđenjeu i naknada za javne izvršitelje biće jeftinija.

0
128

Nove odredbe Zakona o izvršenju i obezbeđenju, prema kojima dužnik, vlasnik nepokretnosti više neće moći da ostane bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra u dinarskoj protivrednosti, primenjuju se 1. januara.

Zakonskim izmenama predviđena je potpuna zaštita porodilja i dece – tako što će po prvi put biti izuzeta od izvršenja sva primanja po osnovu zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom.

Takođe su uvedeni limiti zabrana izvršenja na plati, zaradi i penziji, a predviđene su i promene zaštićenog iznosa za naplatu potraživanja. Uvedeno je i elektronsko nadmetanje za prodaju pokretnih i nepokretnih stvari, elektronska oglasna tabla. Naime na internet prezentaciji svakog suda u Srbiji, unošenjem ličnih podataka, građani će moći da provere da li im se dostavlja bilo kakav akt ili odluka koji potiču iz izvršnog postupka, a izmenjeno je i pravilo o tome ko ne može biti kupac u postupku izvršenja.

Novim odredbama zakona posebno su pooštrena pravila o postupanju javnih izvršitelja i njihova odgovornost, a sve ove izmene, prema nameri zakonodavca, imaju za cilj smanjenje troškova u izvršnim predmetima, što je dovelo i do smanjenja naknada za javne izvršitelje, kroz izmenu Javnoizvršiteljske tarife koja takođe počinje da se primenjuje od 1. januara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.