Nove najave o referendumu za nezavisnost Škotske

Nezavisnost Škotske je opet aktuelizovana samo sedam godina nakon neuspelog referenduma pošto su Škotska nacionalna partija i drugi pobornici nezavisnosti osvojili većinu na parlamentarnim izborima, pišu svetski mediji.

0
5

Budućnost Škotske u Velikoj Britaniji godinama će se nadvijati nad britanskom i evropskom politikom pošto su grupe koje se zalažu za nezavisnost – predvođene Škotskom nacionalnom partijom (SNP) – proširile većinu u parlamentu zemlje, izazivajući potencijalni sukob s britanskom vladom o tome da li Škotima treba dozvoliti glasanje o izlasku iz 300-godišnje unije, piše Volstrit žurnal (The Wall Street Journal).

SNP na čelu sa šeficom škotske vlade Nikolom Stardžon (Nicola Sturgeon) obezbedila je najveći broj mjesta u parlamentu – skoro polovinu ukupnog broja — u višepartijskom izbornom sistemu, nakon što je najavila nezavisnost kao način da se ubrza oporavak Škotske od pandemije COVID-19. Pristalice referenduma smatraju da bi on također mogao da utre put za povratak Škotske u Evropsku uniju (EU) nakon što ju je Britanija napustila početkom godine.

Škotskoj nacionalnoj partiji nedostajalo je jedno mjesto do potpune većine, što ukazuje na podelu debate o nezavisnosti u Škotskoj, ističe list i dodaje da je takav rezultat takođe dao izgovor britanskom premijeru Borisu Džonsonu (Johnson) da odbije referendum, odnosno da prema vladinim ovlaštenjima odobri glasanje.

Međutim, ukazuje Volstrit žurnal, redovi nacionalista pojačani su sve većom podrškom Škotskoj zelenoj stranci, koja je takođe vodila kampanju za nezavisnost. Oni zajedno imaju većinu od 72 mjesta u parlamentu koji broji 129 članova, što je povećanje u odnosu na poslednje glasanje pre pet godina.

Stardžon je u seriji intervjua upozorila Džonsona da ne koristi svoja zakonska ovlaštenja da blokira reprizu prethodnog referenduma 201., koji su nacionalisti izgubili. Kada prođe neposredna kriza COVID-19, Stardžon je najavila da će sa saveznicima u Zelenim ozakoniti novi referendum u škotskom parlamentu, praktično izazivajući svoje kolege u britanskom parlamentu u Vestminsteru da ih zaustave.

Džonsonovo opiranje
Čini se da premijer Velike Britanije i lider Konzervativne partije Boris Džonson namerava da se odupre još jednom referendumu o sticanju nezavisnosti Škotske, što bi moglo obnoviti tenzije između njegove vlade i administracije Nikole Sardžon, piše agencija Asošiejtid pres (The Associated Press).

Džonson je u listu Dejli Telegraf (Daily Telegraph), objavljenom 8. maja, napisao da će još jedan referendum biti “neodgovoran i nepromišljen” u “trenutnom kontekstu” dok Britanija izlazi iz pandemije. On je uporno tvrdio da je to pitanje rešeno na referendumu u septembru 2014, kada je 55 odsto škotskih birača favorizovalo ostanak u Britaniji.

Takođe je kazao da se situacija suštinski promijenila zbog Bregzita (Brexit), s tim što je, ističe AP, Škotska izašla iz Evropske unije protiv svoje volje. Na referendumu o Bregzitu 2016, 52 odsto Britanaca je glasalo za izlazak iz EU dok je 62 odsto Škota glasalo za ostanak.

Sve je više priče da bi ovo pitanje moglo da se završi na sudu, dok, kako naglašava Asošiejted pres, Stardžon tvrdi da bi bilo pogrešno da Džonson stane na put referendumu te da bi svaki pokušaj britanske vlade da osujeti demokratsku volju Škotske samo podstako želju za nezavisnošću. (RSE)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.