Nove mere podrške privredi

VIDEO K9: Gradonačelnik Novog Sada predstavio je danas i drugi paket mera podrške privredi radi ublažavanja negativnih posledica epidemije Kovid 19.

11

Do juče je u Novom Sadu bilo 1.445 aktivnih slučajeva infekcije korona virusom, što je znatno manje u odnosu na pre samo nekoliko dana, a u utorak je evidentirano 20 novih slučajeva, što je najmanje u poslednjih mesec dana, izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević u osvrtu na epidemiološku situaciju pre nego što je predstavio drugi set mera podrške privredi radi ublažavanja negativnih posledica epidemije.

Kako je ocenio, zahvaljujući stabilnom budžetu prethodnih osam godina, što je zasluga svih koji žive u Novom Sadu, Grad je u mogućnosti da pomogne onima čije poslovanje je otežano. Prvi paket mera, podsetio je Vučević, koštao je gradski budžet dva miliona evra, a za drugi će biti izdvojeno oko milion i 100 000 evra.

To podrazumeva popust od 50 posto za zakupce poslovnog prostora kod Uprave za imovinu za avgust i septembar, ali taj period će biti produžen do kraja godine za sve mere.

Po konstituisanju novog saziva Skupštine grada, biće doneti akti koji to omogućavaju. Popust od 50 posto, namenjen je i zakupcima prostora na SPENS-u, kao i za poslovni prostor, zemljište za postavljanje manjih montažnih objekata, za sve rezervacije, zakupe tezgi i akontaciju za Kvantašku pijacu, kod JKP ”Tržnica”.

Oslobađanje plaćanja u visini od 100 posto vrednosti zakupa poslovnog prostora predviđeno je za bioskop ”Arena”, kao i potpuno oslobođenje plaćanja takse za zauzeća javne površine za letnje i zimske bašte, kioske, uređaje za kokice.

Neće biti naplaćivana ni taksa za isticanje firme za bioskop, kao ni firmarina za hotelijerstvo i smeštaj i za turističke agencije.

Merama je obuhvaćeno 5.667 preduzetnika, odnosno svaki peti privrednik u Novom Sadu i one su, kako je naveo, kreirane prema stepenu ugroženosti.Gradonačelnik je takođe kazao da je u Novom Sadu dobar trend kada je reč o zaposlenosti i da se beleži rast od 5554 nova zaposlena u poslednjih jedanaest meseci.

Prosečna neto zarada u Novom Sadu je, kako je istakao, od juna 2019. do danas, porasla za 7322 dinara, te iznosi 65 887 dinara.

Redovnim aktivnostima putem Uprave za privredu, ove godine je 205 miliona dinara investirano u privredu grada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.