Nove mere od petka za povratnike

VIDEO K9: Od sutra u 18 časova stupa na snagu odluka prema kojoj će državljani Srbije koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih korona virusom morati elektronski da se prijave u sistem i, ako imaju simptome, da se jave u kovid ambulante.

8

Građani Srbije koji se od petka nakon 18 časova vraćaju u zemlju imaju obavezu da se elektronski prijave zdravstvenom sistemu, jer, prema rečima epidemiologa dr Predraga Kona, ne bi bilo dobro da svi odmah pojure u kovid ambulante.

Kon je naveo da se očekuje da u zemlju uđe više od 50.000 ljudi nedeljno i da nijedna inspekcija ni kontrola samoizolacije to ne bi mogla da izdrži.

Kako je objasnio, prijava je nešto što već postoji kao test samoprocene na portalu e-zdravlje, prilično je jednostavna, jer se ubacuju granični prelaz i datum prelaska, uz ostale lične podatke. Čim se prijava izvrši preko tog sistema, osoba je, kaže Kon, rešila svoju građansku obavezu, a ako dobije simptome kao što su povišena temperatura, gubitak čula ukusa i mirisa i ostale respiratorne tegobe, onda se javlja u kovid ambulantu.

Završetak nadzora podrazumeva odjavu posle deset dana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.