Nove mere i u Novom Sadu

VIDEO K9: Pored obaveze nošenja maski u zatvorenom prostoru i u gradskom prevozu, maske u Novom Sadu od sada će morati da se nose i u parkovima i u teretanama na otvorenom, odlučeno je na sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije.

0
41

Novi Sad još nije na vrhuncu epidemije korona virusa – juče je bilo 39 zaraženih, a ukupno ih u našem gradu ima 301 aktivnih.

žNa sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije, prema rečima gradonačelnika, donete su mere koje bi trebalo da poprave epidemiološku sliku u Novom Sadu u kojem se dnevno zarazi između 20 i 40 osoba. Prema njegovim rečima, situacija u gradu je nestabilna, ali ne zahteva uvođenje vanredne situacije.

“Na jučerašnji dan imali smo 39 novozaraženih i to je dnevni prosek u kojem se kao grad krećemo. Od ukupnog broja, čak 91,4% zaraženih nema simptome ili ima blaže oblike oboljenja, dok 8,6% obolelih ima teže oblike infekcije i zahteva posebnu zdravstvenu negu”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Prema naredbi gradske vlasti, koja odmah stupa na snagu, obavezno je i držanje rastojanja od najmanje 1,5 metara. Zabranjeno je i okupljanje u zatvorenom prostoru više od pet osoba, a ukoliko to nije moguće, neophodno je da se obezbedi distanca od 1,5 metara uz odgovarajuće mere lične zaštite.

Za sprovođenje ove dve mere zaduženi su vlasnici, odnosno korisnici zatvorenih prostora. Maske i fizička distanca od minimum 1,5 metara obavezne su i u parkovima, igralištima, skejt parkovima, teretanama na otvorenom, tartan stazama za trčanje. Gradskom saobraćajnom preduzeću je naređeno da ne dozvoli ulaz u autobuse osobama koje nemaju masku.

Ugostiteljima je naređeno da težište svoje delatnosti preusmere na otvoreni prostor, odnosno bašte, uz primenu odgovarajućih mera zaštite. Na ulazu u sve objekte javne namene građanima će se meriti temperatura, a na ulaze će biti postavljena sredstva za dezinfekciju i dezobarijere.

“Gradskom zelenilu” je naređeno da ograniči broj ljudi koji mogu da budu na Štrandu i da obezbedi održavanje fizičke distance. Takođe, ograničen je broj posetilaca i na otvorenim i zatvorenim bazenima Spensa, gde će se rad organizovati u smenama ne dužim od tri sata, a u skladu s tim, Spens će,morati i da prilagodi cenovnik korišćenja bazena.

Naređen je pojačan rad svih javnih komunalnim i javnih preduzeća, “naročito u pogledu pranja i dezinfekcije javnih površina”. Inspekcija mora da organizuje rad tako da svi delovi inspekcijske službe kontrolišu primenu novih mera u Novom Sadu.

“Situacija je izazovna, ali savladiva, a uz donete mere i solidarnost svih građana smatram da možemo da kontrolišemo situaciju. Neprikosnoveni cilj nam je očuvanje zdravlja i života ljudi, ali istovremeno moramo da vodimo računa i o ekonomiji grada. Ne  želimo da grad stane, da sve zatvorimo i da dođe do gubitka radnih mesta, jer će nas posledice toga dočekati za nekoliko meseci u vidu ozbiljnih ekonomskih problema.  Apelujem na sve građane Novog Sada da pokažemo još jednom solidarnost i snagu koju smo imali za vreme vanrednog stanja i da dokažemo da možemo kao grad da se vladamo disciplinovano, da budemo odgovorni, da kontrolišemo situaciju”, kazao je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da su mere privremenog karaktera i da će se one popuštati kako se bude popravljala epidemiološka situacija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.