Novac za decu – dece sve manje

VIDEO K9: Za 10 meseci ove godine u Srbiji je umrlo više od 108.000 građana, a broj živorođenih iznosio je 50.000, saopštio je Republički zavod za statistiku. Negativan prirodni priraštaj u našoj zemlji se beleži duže od dve decenije, a ovu statistiku potvrdio je i najnoviji zdravtsveno-statistički godišnjak Srbije za 2020. koju je objavio "Batut".

0
21

Za samo 30 godina, broj stanovnika Srbije opao je za više od pola miliona ljudi, pokazuje najnoviji Zdravtsveno-statistički godišnjak Srbije za 2020. godinu, koju je objavio Zavod za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Prema tom izveštaju, samo od 2011. godine broj stanovnika naše zemlji manji je za 300.000.

Podaci govore i da u našoj zemlji svake godine prosečno 38.000 više ljudi umre, nego što se rodi.

Takođe, u Srbiji ima preko pola miliona osoba starijih od 70 godina, a svega 300.000 mlađih od 4.

Sve su ovo parametri negativnog prirodnog priraštaja, kaže stručnjakinja za demografiju i vandredna profesorka na PMF-u Daniela Arsenović.

Najveći natalitet u našoj zemlji zabeležen je 50-ih i 60-ih godina i od tada, kaže Arsenović, broj stanovnika se permanentno smanjuje.

Arsenović kaže da je podatak da u Srbiji trenutno živi 6.900.000 stanovnika i dalje na nivou procene, ali da je, u svakom slučaju, negativan prirodni priraštaj evidentan. Egzaktni podaci, dodaje ona, biće dostupni naredne godine, posle zvaničnog popisa stanovništva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od 1. januara naredne godine, država roditeljima obezbediti 300.000 dinara za prvo dete. Arsenović kaže da ovakve mere mogu da doprinesu povećanju nataliteta, ali da je u ovom trenutku neminovno da nas i narednih nekoliko decenija očekuje negativan prirodni priraštaj.

Pad broja stanovnika usled prirodne repordukcije se dešava u najrazvijenim zemljama sveta, kaže Arsenović. To je, dodaje ona, posledica demografske tranzicije, modernizacije društva i promene stila života. Međutim, iako je čitava Evropa suočena sa ovim problemom, negativne demografske promene su izraženije u zemljama u razvoju poput Srbije, navodi Arsenović.

Razvijene zemlje, poput Nemačke i država Skandinavije, veću stopu smrtnosti u odnosu na rađanje nadoknađuju migracijama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.