Nova šansa za Jugoalat

VIDEO K9: Nekada poznato ime u svetu, potom firma u stečaju, a danas reorganizovano preduzeće koje se postepeno vraća u rad. Reč je o fabrici Jugoalat, koja je opet pokrenula proizvodnju. Po prvi put iz ove fabrike izlazi i poljoprivredna mašina koja donosi velike uštede poljoprivrednicima. A usled povećanog obima posla rašće i potrebe za većim brojem zaposlenih, kažu u ovom preduzeću.

1073

Precizni i specijalni alati nekada su izlazili iz Jugoalata, a sa reorganizacijom preduzeća ono nakon lošeg perioda ponovo staje na noge. S obzirom na to da više nema prekida u radu, klijenti opet poručuju redovan asortiman iz ove fabrike.

Međutim, u saradnji sa inovatorom Stankom Mandićem, Jugoalat je proizveo i seriju poljoprivrednih mašina koje zemljište obrađuju u jednom prolazu i donose velike uštede.

“To je nešto novo u svetu. Mašina koja iz jednog poteza radi nekoliko faza rada na oranju i sejanju i repe i soje i kukuruza i pravi uštedu 100 evra po hektaru. To je već ispitano, izvršili smo prezentaciju na ataru i već smo kontaktirali nekoliko dobavljača”, rekao je Spasoje Jakovljević, direktor Jugoalata.

Jakovljević kaže da su interesovanje za ove poljoprivredne mašine već pokazali poslovni partneri iz Rusije, Belorusije, Bugarske, Albanije, kao i iz zemalja zapadne Afrike. Za sada je angažovano oko 30 radnika, a zbog povećanog obima posla i novog programa, u planu su i nova zapošljavanja.

“I tu, na tom programu, planiramo zaposliti negde oko 30 radnika, već smo raspisali konkurs na Nacionalnoj službi za zapošljavanje i javljaju se. Planiramo da bi počeli za narednih 15 dana serijski da proizvodimo. Pilot projekte ćemo raditi po 5 do 6 komada”, naveo je Jakovljević.

On kaže da će fabrika raditi u skladu sa potrebama tržišta, te da će proizvoditi i druge poljoprivredne mašine.

Nekada je ova fabrika imala oko 3.000 radnika, a prema rečima direktora, plan je da za nekoliko meseci posao dobije oko 200 ljudi, dok bi za koju godinu taj broj mogao i da se udvostruči.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.