Nova kampanja Centra Živeti uspravno

VIDEO K9: Centar Živeti uspravno pokrenuo je šestu po redu kampanju prikupljanja sredstava, ovoga puta za plaćanje personalnog asistenta dvema osobama koje na to nemaju pravo prema postojećem Pravilniku, kao i za 57 dana godišnjeg odmora personalnih asistenata u Novom Sadu.

0
175

Centar Živeti uspravno pokrenuo je u petak kampanju za prikupljanje sredstava, preko platforme Rekonstrukcija ženski fond koji godinama podržava rad ovog Centra, a za dve osobe van Novog Sada koje, prema trenutnom Pravilniku nemaju prava na personalnu asistenciju, a koje ne mogu da žive bez nje.

Deo novca koji će biti iskorišćen za personalnu asistenciju u Novom Sadu, pojasnila je Ljiljana Čakmak, volonterka Centra Živeti uspravno, potreban je za pokrivanje troškova koje grad ne pokriva, a to su prava na godišnji odmor, na bolovanje, slobodne dane, prevoz i sve ono što je obavezno prema Zakonu o radnom pravu.

Personalni asistenti rade puno radno vreme i neophodni su svakodnevno osobama sa invaliditetom kako bi im omogućili da imaju normalan život i zaslužuju sve ono što im pripada Zakonom o radu, naglasila je Čakmak.

Ovo je samo jedna u nizu kampanja prikupljanja sredstava ovog Centra koja je pokrenuta na društvenim mrežama i trajaće do 30. septembra.

Na žalost, verovatno neće biti i poslednja jer će, kako kažu, prikupljanje novca na ovaj način biti neophodno sve dok Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna ne bude revidiralo postojeće standarde, što je, inače, najavljeno i dok opštost prava na personalnu asistenciju ne bude eksplicirana, kao i to da se polazi od potreba a ne od oštećenja, u skladu s članom 19 Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.