NOVA HAPŠENJA U MUSLIMANSKOM BRATSTVU

568

VIDEO K9: Egipatske vlasti uhapsile su još dvojicu istaknutih članova islamističkog pokreta Muslimansko bratstvo. Oni su sprečeni prilikom pokušaja da odu iz zemlje. Sa druge strane, sve više se govori o mogućnosti oslobađanja bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka. 

Na granici sa Libijom uhapšen je visoki funkcioner pokreta Safvat Hegazi, koji je tražen zbog podsticanja na nasilje. Na aerodromu u Kairu uhapšen portparol je Bratstva Murad Ali. Povodom ovih događaja, članovi Muslimankse braće najavili su za petak novi, veliki skup. Pozvaće demonstrante da nastave sa zahtevima za oslobađanje bivšeg predesdnika Mohameda Mursija. Na slobodu bi uskoro mogao i Mubarak, jer ga je tužilac oslobodio optužbe za korupciju, prenose mediji. 

– Mislim da nije odgovarajuć momenat da se jedan pošalje u zatvor, a drugi pusti na slobodu. Oba režima su bila autokratska, a ne u interesu naroda. Prema mom mišljenju, revolucija treba da se nastavi i protiv Mubarakovog režima, koji uopšte nije pao. Nije se promenila politika, samo su lica drugačija. 

Egipat će se verovatno suočiti i sa povlačenjem američke vojne pomoći, u iznosu od 1,3 milijardi dolara godišnje. O ovoj odluci raspravljaće se i na sastanku u Briselu, jer i Evropa želi da izvrši pritisak na egipatske vlasti kako bi prekinule sukobe. Iz Kaira stiže odgvoro da je Egipat živeo i uz vojnu pomoć Rusije, pa i ako dođe do ovih suspenzija, to neće biti kraj sveta, prenose mediji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.